"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

 

Răutatea este necesară?

 

Socrate afirma odată că “Nimeni nu este rău în mod voit.” Alți filozofi sunt de părere că “Drumul spre iad este pavat cu intenții bune.”

 

Am putea avea îndoieli în privința unora. Un om rău poate să simtă o mare plăcere că este așa, în vreme ce altul, asemenea lui, să sufere.

 

De-a lungul vieții mele, am întâlnit și persoane care se amuză pe seama răutății. Profită de naivitatea celor cu care intră în contact numai ca să se distreze.

 

daca nu ar fi oameni rai nu ai stii care este bun

 

Motoarele/armele acestor persoane sunt puterea și divertismentul. Violența sau răutatea gratuită sunt ca o forță pentru cei care le exersează. Îi pot manipula mai ușor pe alții, îi umilesc, cu singurul scop de a se simți mai puternici, mai inteligenți, își spun ei.

 

Odată “distracția” terminată, odată ce au lasat “jucăria” să cadă, trec la altul, ca și cum ființa umană ar fi un obiect, o jucărie, repet.

PUBLICITATE

 

Mulți oameni sunt răi deoarece își testează propriile limite, cât și pe ale altora. Pe aceștia îi scuză invidia, stresul, ba chiar prostia. Ei cred că scapă de stres, pasându-l celorlalți.

 

Ca urmare a unei zile proaste, se poate întâmpla ca cineva să-l rănească pe cel de lângă el, pentru a se descărca. Uneori este pură invidie, când știe că altul a reușit în viață, iar el nu.

 

Alții au darul de a critica persoanele diferite, speciale, care nu le seamănă lor, fără să accepte ideea că aceste caracteristici sunt normale. Dacă părinții nu i-au învățat niciodată să-i respecte pe ceilalți din jurul lor, fiți siguri că respectul nu va cădea din cer, singur, oricând.

 

În realitate, oamenii răi nu caută să facă rau, ci ajung să-și facă rau. Stresul psihic, nefericirea, crizele de furie ar explica răutatea lor. Sunt gata să clacheze și nu mai stiu cum sa ceară ajutorul sau sunt prea orgolioși și resping ideea de a fi buni (iubitori) cu alții, pentru a nu se înjosi.

 

Citește aici despre Marin Preda si reflecțiile lui despre om, trufie, ură, compromis…

 

Cel mai rău este că ei atacă persoana ce contează cel mai mult în viata lor: soția, fratele, sora, cel mai bun prieten, exact singurele ființe capabile să-i ajute la nivel mental.

 

Aceștia îi pot înțelege și le vin în ajutor sau îi pot respinge, devenind complici la distrugerea lor. Categoria aceasta de oameni răi suferă enorm, au remușcări, dar nu sunt în stare să gândească logic.

 

Nu știu dacă e potrivit să incercăm să aflăm de ce oamenii sunt răi, dacă nu știm ce este în sufletul lor, in lumea lor interioară.

 

Toti putem fi măcar o zi răi unii cu ceilalti. Lumea nu este nici albă complet, nici complet neagră. Răutatea și bunătatea fac parte din viată.

 

Nu toata lumea este bună, dar nici rea. Avem în noi una din cele două attribute. O lume fără răutate ar fi utopie perfectă, deci ireală.

 

Reamintesc, am mai făcut-o într-un alt articol, ce-mi spunea cândva profesorul meu de filozofie din liceu: “Dacă nu ar exista oameni răi, nu am reuși să-i mai vedem pe cei buni.”

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...