"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

 

Se pare că există doar patru culori de bază folosite pentru copertarea paşapoartelor internaţionale, fiecare ţară a lumii alegând un anumit cod de culori din diferite considerente.

 

Descoperă mai jos semnificaţia culorilor:

 

culorile pasapoartelor din intreaga lume

 

Roşu

 

Roşul este cea mai răspândită culoare folosită pentru copertarea paşapoartelor. Paşapoartele de culoare roşie sunt de cele mai multe ori alese de către ţările comuniste sau fost-comuniste. Aşadar, cetăţenii Sloveniei, Chinei, Serbiei, Rusiei, Letoniei, Poloniei, Georgiei, dar şi ai României, au paşapoarte roşii. Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Croaţiei, utilizează, de asemenea, paşapoarte de culoare vişinie sau de alte nuanţe de roşu. Ţările care manifestă interes faţă de aderarea la UE, adică ţări precum Turcia, Macedonia şi Albania, şi-au schimbat în urmă cu câţiva ani culoarea paşapoartelor, adoptând între timp nuanţa roşie. Comunitatea Andină a Naţiunilor, adică Bolivia, Columbia, Ecuador şi Peru, foloseşte, de asemenea, paşapoarte vişinii.

 

Albastru

 

Albastrul se află pe locul doi în topul celor mai folosite culori. Copertele albastre simbolizează „lumea nouă”, fiind folosite inclusiv de ţările arhipelagului Caraibe. În cadrul statelor din zona Americii de Sud, coperta albastră simbolizează apartenenţa la uniunea comercială Mercosur. Printre aceste state se numără Brazilia, Argentina şi Paraguay. Singura excepţie este Venezuela – deşi face parte din această uniune, cetăţenii ei au paşapoarte roşii. SUA a adoptat culoarea albastră pentru paşapoarte abia în 1976.

<br />

Citește aici 10 curiozități ale lumii care te vor lăsa cu gura căscată!

 

Verde

 

Majoritatea ţărilor musulmane au paşapoarte verzi, adică inclusiv Maroc, Arabia Saudită, şi Pakistan. Se spune că verdele ar fi fost culoarea preferată a Profetului Mahomed, fiind preluat astfel ca un simbol al naturii şi al vieţii. Cetăţenii mai multor state din Africa de Vest, de exemplu, Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeş şi Senegal, posedă şi ei paşapoarte cu coperte de diferite nuanţe de verde. În cazul ţărilor din urmă, culoarea verde indică apartenenţa la ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane).

 

Negru

 

Cele mai rare în lume sunt paşapoartele negre. Acestea sunt folosite în unele ţări din Africa, precum Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Ciad, Congo şi Malawi. Neo-zeelandezii au, şi ei, paşapoarte negre, dar pentru simplul fapt că negrul reprezintă culoarea naţională a acestui stat.

PUBLICITATE

 

Harta de mai jos indică răspândirea pe glob a celor patru coduri de culori folosite

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...