"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Un regim nu ar trebui sa fie restrictiv, în sine. Este restrictiv, în raport cu stilul de viaţă obişnuit al persoanei care îl va urma.

 

Dar unele organisme sunt atât de „uzate” şi dependente de stimuli externi pentru a funcţiona corect, încât o prea mare restricţie alimentară ar încetini funcţionarea organelor şi autoliza, astfel încât aducerea la zi a eliminărilor ar ajunge într-un punct mort.

 

pericolul dietelor prost alese

 

Un astfel de organism este ca imobilizat, pentru că nu are atâta energie la dispoziţie şi ar fi repede copleşit de toxine.

 

Un regim alimentar restrictiv, cu un aport nutriţional adecvat, ar putea stimula activitatea organismului şi este recomandat persoanelor devitalizate, celor în vârstă, celor intoxcaţi cu carne sau medicamente, pentru a evita crizele curative violente şi epuizante.

 

Un regim alimentar restrictiv permite celor care nu au suficient de multă voinţă, care au un anturaj nepotrivit sau, dintr-un motiv sau altul nu pot urma regim alimentar strict sau celor care, pur şi simplu nu doresc să urmeze un post, să se ocupe de sănătatea lor.

 

Eficacitatea unui regim restrictiv durează atâta timp cât organismul nu s-a obişnuit cu noua dietă.

 

Dacă restricţiile sunt moderate, organismul se adapteză repede la noul mod de alimentaţie şi pentru a continua, trebuie să recurgem la noi restricţii.

 

Dacă restricţiile sunt severe, organismul nu se poate obişnui, de aceea nu este indicat să urmăm o dietă restrictivă timp îndelungat.

 

IATĂ CARE SUNT PERICOLELE DIETELOR PROST ALESE

 

Pentru a vă fi mai uşor să compuneţi un regim restrictiv adecvat şi echilibrat, am găsit câteva exemple pentru dumneavoastră:

 

1. Regim cu restricţie cantitativă. Orice aliment poate fi consumat, dar în cantitate limitată.

 

2. Regimul cântărit. Greutatea alimentelor consumate se stabileşte prin tatonare şi este personalizată.

 

3. Regimul hipocaloric. Cu ajutorul unor tabele în care figurează valoarea calorică a fiecărui aliment, se compun meniuri zilnice care furnizează un număr determinat de calorii. Este, de asemenea, personalizat, pentru că depinde de stilul de viaţă al fiecărei persoane.

 

4. Suprimarea unei mese. Se suprimă, în mod sistematic, una sau două mese pe zi. Dacă se renunţă la micul dejun, de exemplu, postul zilnic începe după cină şi durează până la prânz. Dacă se suprimă prânzul, postul este în intervalul dintre micul dejun şi cină. Se poate suprima cina şi postul

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2 3

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.