"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

 

Castraveţii se numără printre cele mai căutate legume datorită efectului lor răcoritor. Conţinând apă în proporţie de peste 96 la sută, această legumă crocantă răcoreşte şi revigorează corpul.

 

Dar, nu uita de zicala ce spune că orice (da, absolut orice!) îţi poate face rău în cantităţi prea mari.

 

Bineînţeles, la fel stau lucrurile şi în cazul castraveţilor. Excesele de această legumă produc efecte adverse precum alergii şi balonare, dar nu numai!

 

nu manca castraveti cruzi daca ai probleme la stomac

 

1. Efect diuretic

 

Castraveţii acţionează precum un diuretic natural, adică încurajează producţia de urină. Atunci când îi consumi cu moderaţie, sunt de ajutor pentru combaterea retenţiei de lichide. Excesele, însă, pot favoriza deshidratarea.

 

Femeile însărcinate ştiu bine cât de necesare sunt uneori diureticele, iar castraveţii sunt o soluţie bună în aceste cazuri. O porţie sau două de castraveţi pe zi sunt inofensive şi uşurează urinarea.

PUBLICITATE

 

2. Reacţie toxică la cucurbitacină

 

Te-ai întrebat vreodată de ce castraveţii au gust amar? Gustul specific se datorează cucurbitacinei, o substanţă cu efect toxic în concentraţii mari. În general, cu cât un castravete este mai amar, cu atât mai puţin trebuie să mănânci din el. Cea mai mare concentraţie de cucurbitacină se întâlneşte în dreptul codiţei şi în coajă, aşa că poţi preveni eventualele reacţii toxice înlăturând mai multă pulpă imediat de sub coajă.

 

3. Balonare şi indigestie

 

Castraveţii favorizează eructaţiile, balonarea şi indigestiile tot datorită cucurbitacinelor pe care le conţin. În plus, abundenţa fibrelor poate produce şi flatulenţă, respectiv agrava diareea deja instalată.

Citește aici 5 moduri simple prin care poți scăpa de balonare!

 

4. Reacţii alergice

 

Dacă eşti alergic la polenul plantelor din familia Asteraceelor, poţi suferi astfel de reacţii şi la consumarea de castraveţi. Această alergie declanşează sindromul alergiei orale, cauzând simptome precum iritaţie sau umflare a gurii, buzelor, gâtului şi limbii. Proteinele conţinute de anumite fructe şi legume au efect similar celor din polen, ceea ce înseamnă că produc reacţii alergice precum cele descrise mai sus. Dacă ai această sensibilitate alergică, limitează consumul de castraveţi, pepeni şi banane.

 

Ia mereu măsuri de precauţie înainte de a adăuga castraveţii la salate. Spală-i bine cu apă, şi îndepărtează cât mai mult din coajă şi din segmentul cu codiţa. Dacă întâmpini probleme când mănânci castraveţi cruzi, îi poţi consuma murați fără probleme. Cel mai important este să păstrezi mereu simţul proporţiei!

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

 

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...