"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Claudia Bulacu

 

În accepţiunea Bisericii, a ţine post înseamnă a renunţa la alimentele de origine animală (în unele zile se poate mânca peşte) pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă,de obicei înaintea sărbătorilor mari de peste an (Crăciun, Paşte,Sfânta Maria).

 

Această renunţare la alimentele de « dulce » se face cu toată inima,cu deschidere şi acceptare totală. Perioadele de post s-au dovedit a fi extrem de benefice pentru viaţa spirituală a omului ,dar şi pentru sănătatea lui.

 

Cum trebuie ţinut postul

 

Alimentele incluse în categoria celor care se consumă în perioada de post sunt de origine exclusiv vegetală şi nu există restricţii cu privire la modul de preparare pentru mireni. În unele mănăstiri, călugării ţin posturi mult mai drastice,mult mai restrictive din punct de vedere al conţinutului alimentelor şi chiar a modului de preparare (nu se coace pâinea,ci se lasă la soare,nu găteşte cu ulei,se mănâncă doar seara şi în cantităţi reduse etc).

 

De asemenea, în perioada postului se modifică şi anumite comportamente. Faptul că se merge mai des la biserică la slujbe şi faptul că oamenii se roagă mai mult în această perioadă, unele tendinţe de tristeţe sau chiar unele răutăţi sunt anihilate. Se schimbă comportamentul în funcţie de cât este de lungă perioadă de post.

 

Faptul că se ţine post obligă la o anumită discreţie în această privinţă. Preoţii spun că nu este recomandat să se spună în public hotărârea de a posti. Ei consideră că acest fapt trebuie cunoscut doar de persoana în cauză şi Dumnezeu, iar postul trebuie ţinut cu bucurie,nu cu întristare şi nici cu gândul la mâncărurile interzise.

 

Citește aici ce să nu faci în postul Paștelui!

 

Un corp sănătos ne ajută pe calea spirituală

 

Dacă reuşim să respectăm regulile postului, ne alimentăm cu produse de origine vegetală şi rugăciunea completează armonia spirituală. Un corp sănătos, cu o minte sănătoasă şi un suflet îndreptat spre Dumnezeu nu poate să aducă decât beneficii.

 

Primele aspecte pozitive sunt legate de aşa numita purificare a corpului. După câteva săptămâni de alimentaţie vegetariană,corpul este detoxifiat în mare parte şi ne simţim extraordinar de bine.

 

Acest fapt aduce optimism şi atunci gândurile noastre vor deveni iubitoare. Ne vom îndrepta atenţia spre divinitate şi acest fapt este deosebit de important pentru viaţa noastră,pentru călătoria noastră spirituală.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.