"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

loading...

 

Prietenii tăi tocmai au făcut o remarcă și nu ați înghițit-o deloc, chiar dacă nu le-a trecut prin cap să vă rănească. La început vă provoacă râsul, însă foarte rapid începe să vă enerveze.

 

Despre ce este vorba. Sunteți o persoană foarte supărăcioasă, chiar dacă motivul este lipsit de importanță, reprezintă un fleac.

 

nu mai avea lipsa de incredere in tine
Foto:wikihow

 

Nu știți cu adevărat de ce, dar cu certitudine vă face nefericiți. Este de înțeles, pentru că, adesea, susceptibilitatea ascunde lipsa de încredere în sine.

 

Vă recomandăm să nu vă panicați, cheile pentru a învăța să atenuăm acest defect se află în mâinile fiecăruia dintre noi.

 

Spuneam de lipsa de încredere în sine

 

Conform psihologului Christel Petitcollin, persoanele ce au tendința de a se supăra foarte repede sunt cu “stima de sine la un nivel scăzut și în asemenea situație este nevoie mare de recunoaștere a acesteia.”

 

Nimănui nu-i place să știe că este așa. Când primiți complimente, totul merge bine, dar, de la primele critici, sunteți pierduți. Începeți să vă stresați și să vă enervați.

 

De aceea, învațați să vă iubiți și să aveți grijă de voi, înlocuind autoflagelarea cu indulgența față de voi înșivă.

 

În opinia psihiatrului Christophe Andre, “autocompasiunea ne stabilește egoul (conștiința identității unui om) și face posibilă păstrarea energiei, în loc de a pierde timpul în zadar, înfuriindu-ne împotriva noastră.

 

Iată un scurt exercițiu pentru a fi mai indulgenți cu propria persoană!

 

Meditați timp de 15 minute, analizând situațiile stresante ale zilei și reacțiile pe care le-ați avut. Nu vă reproșați greșelile, încercați să vă imaginați ce ați putea face altfel.

 

Autocompasiunea presupune să vă gândiți la copilul din voi, la acel copil ce simte nevoia de a fi protejat și iubit.

 

Citește aici cum i-a venit in minte imaginea lui Dalai Lama si i-a trecut furia!

 

Cum să reacționați în fața criticilor

 

Identificați-vă defectele și calitățile. Ca să ajungeți să vă iubiți cu adevărat, mai întâi învățați să vă cunoașteți bine. Ușor de zis, greu de pus în practică? Încercați un mic exercițiu.

 

-Luați o foaie de hârtie și notați-vă atât calitățile cât și defectele. Clasați-le, plecând de la cele care vă corespund cel mai mult până la cele care vă corespund mai putin. Deja veți aveți o situație ceva mai clară ca înainte.

 

-Faceti apoi o altă listă cu lucrurile ce vă plac cel mai mult la voi și a celor pe care doriți să le îmbunătățiți.

 

-Așezați-le într-un loc la vedere, ferite însă de ochii lumii.

 

Acceptați-vă defectele!

 

-“Da, sunt morocănos/morocănoasă dimineața.”

 

-“Da, înseamnă egoism să nu vreau să impart ultima porție de pizza…”

 

-“Da, sunt gelos sau geloasă pe cel/cea care are un corp perfect.”

 

Vezi și cele 4 semne ca ii ajuti pe cei din jur mai mult decat te ajuti pe tine insuti!

 

În concluzie, aveți mici defecte ce vă arată ceea ce sunteți. Apropiații au învățat să vă iubească cu defecte și calităti, voi de ce nu ați proceda la fel.

 

Știm că niciodată nu este plăcut să primești o observație referitoare la un anume defect, mai ales cand ea este justificată și când nu vrem să o

recunoaștem.

 

Acceptându-vă defectele, orice critică va apărea mai puțin aspră, iar relatiile cu ceilalți se vor imbunătați considerabil.

 

Potrivit Herve Magnin, specialist în psihoterapie cognitiv-comportamentală, “este greu să conviețuiesti cu aceste persoane, deoarece trebuie să le flatezi continuu spre a evita conflictele sau chiar insultele din partea lor, ceea ce poate da naștere uneori la relații false.”

 

Gestionați-vă bănuielile nejustificate, nu vă mai supărați, repet, pentru orice fleac! Veți fi siguri de îmbunătațirea relatiilor cu patronul, prietenii, iubitul/iubita!

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.