"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

11 + 12 =

two × four =

 

loading...

Unii le consideră superstiţie sau „pseudo-ştiinţă”, în timp ce alţii apreciază pe deplin şi folosesc cu încredere aceste tratamente naturiste desprinse din înţelepciunea populară pe care noi le numim, mai mult peiorativ, „leacuri băbeşti”. Dacă unele dintre ele nu dau cine ştie ce rezultate, altele sunt chiar neaşteptat de eficiente!

 

Din curiozitate şi de dragul experimentului, am întocmit o listă cu cele mai cunoscute leacuri din popor şi le-am testat eficienţa. În continuare îţi prezint câteva leacuri băbeşti care chiar funcţionează! Unele sunt chiar ciudate, dar cert este că lucrează uluitor de bine.


Iată selecţia mea:

 

foloseste cartofi ca sa calmezi muscaturile de insecte

 

Stafide pentru calmarea artritei

 

Bunica mea mi-a explicat că îşi prepară singură şi foloseşte acest remediu natural ori de câte ori suferă de atacuri de artrită şi că, după utilizare, durerile dispar efectiv peste noapte. Mi-a spus şi reţeta, care e banal de simplă: o mână de stafide aurii înmuiate în câteva linguri de gin. Acum înţeleg de ce funcţionează – vitaminele conţinute de stafide şi efectele antiinflamatoare ale boabelor de ienupăr folosite la prepararea ginului reduc edemele şi calmează durerea!

 

Ţelină pentru respiraţia urât mirositoare

 

Tot de la bunica ştiu că ţelina tratează foarte eficient respiraţia urât mirositoare. Dacă până acum foloseai gumă mentolată sau apă de gură ca să acoperi mirosul, află că mestecarea de ţelină asigură un efect chiar mai puternic şi mai durabil decât astfel de produse!


Lămâi pentru dureri de urechi

 

Aici lucrurile chiar devin ciudate… dar trucul funcţionează de minune! Înmoaie un beţişor din bumbac în zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, strecoară-l cu grijă în ureche, fără să-l împingi adânc, şi ţine-l aşa cam un minut. Zeama de lămâie echilibrează pH-ul urechii, încurajând vindecarea eventualelor infecţii, iar efectul ei astringent amorţeşte locul şi alină durerea.

 

Citește aici și cele 10 antibiotice naturale foarte eficiente pe care industria farmaceutică le desconsideră!

 

Urzică pentru regenerarea părului

 

Ştiu că era foarte popular într-o vreme şamponul cu extract de urzică, dar niciodată nu l-am încercat, şi rău am făcut! Am prieteni care susţin că au reuşit să stopeze, sau măcar să întârzie căderea părului folosind loţiuni naturale cu extracte din această plantă. Mai mult, bunica mi-a spus că este chiar mai indicat să bei infuzii de urzici decât să le aplici la rădăcina părului. Analizând puţin compoziţia chimică a urzicii, efectele regenerante sunt perfect justificate – frunzele acestei plante conţin cantităţi mari de proteine, calciu, fosfor, fier, magneziu, beta-caroten, dar şi de vitaminele A, C, D şi tot complexul B. Toţi aceşti nutrienţi sunt esenţiali pentru întărirea firului de păr şi stimularea creşterii părului. Părul este alcătuit în mare parte din aminoacizi, aşa că nu e de mirare că urzica ajută! Parcă încep să regret că refuzam ciorba de urzici atunci când eram mai tânăr şi bunica mă ademenea cu „mâncare sănătoasă”.

 

Prepararea infuziei pentru uz intern e foarte simplă: adaugă 4-6 frunze de urzică la un ibric plin cu apă clocotită, apoi acoperă vasul şi aşteaptă să se răcească înainte de a bea fiertura.

 

Notă: Ai în vedere că frunzele de urzică au şi un conţinut ridicat de siliciu, mineral care poate fi dăunător în doze mari, aşa că nu exagera!

 

Igname pentru menopauză

 

Ai grijă să nu confunzi ignamele cu cartofii dulci! Chiar dacă se aseamănă mult, cele două legume nu sunt una şi aceeaşi. Ignamele au, de regulă, o coajă mai groasă şi mai aspră, şi sunt mai închise la culoare decât cartofii dulci. Aceste legume sunt foarte bogate în vitamina C şi fibre, dar conţin şi vitamina A într-o proporţie mai mică. Cea din urmă ajută la corectarea dezechilibrelor hormonale, facilitând o traversare mai lină a perioadei de menopauză.

 

Măsline pentru rău de mişcare

 

Pare un leac desprins din basme, dar, ce să vezi… chiar funcţionează! L-am încercat de curiozitate şi nu mi-a venit să cred… Explicaţia constă în conţinutul mare de tanini al boabelor de măsline. Printre altele, aceste substanţe reduc salivaţia, calmează stomacul, şi suprimă reflexul vomitiv!

 

Bicarbonat de sodiu pentru infecţii urinare

 

În privinţa acestui remediu nu am avut deloc dubii, dat fiind că sunt un mare susţinător al folosirii bicarbonatului de sodiu în scopuri terapeutice. Ca să prevină şi să se vindece de infecţii urinare, bunicii mei obişnuiau să bea (şi încă mai fac acest lucru) un pahar de apă cu un deget de bicarbonat dizolvat în ea. Bicarbonatul are efect alcalinizant, aşa că omoară o mare parte din bacteriile dăunătoare din organism, şi previne şi înmulţirea necontrolată a acestora.

 

Ca de obicei, recomand totuşi puţină prudenţă! Dacă infecţiile urinare sunt dureroase şi nu cedează prin această metodă, adresează-te unui medic specialist pentru a primi un tratament medicamentos adecvat.

 

Caise deshidratate pentru indigestie

 

Am ajuns şi la remediul preferat al bunicului meu. De când îl ştiu, în fiecare seară mănâncă nici mai mult nici mai puţin de cinci caise după cină ca să „nu-i cadă greu la stomac mâncarea”. Cât e el de sensibil cu stomacul, cu caisele alea pe care le mănâncă n-are niciodată probleme! Explicaţia? Caisele, în special cele deshidratate, sunt foarte bogate în fibre alimentare, care uşurează digestia şi previn balonarea.

 

Cartofi pentru vindecarea muşcăturilor de păianjen

 

Nu ştiu cum au descoperit-o pe-asta, dar cartoful crud e într-adevăr sfânt pentru vindecarea inflamaţiei! Fie că e vorba de muşcături sau înţepături de insecte, de zgârieturi uşoare, ori de lovituri şi vânătăi, aplică o felie de cartof pe zona iritată şi înfăşoar-o cu un bandaj. Inflamaţia cedează în decurs de cel mult o zi! Ca să grăbeşti vindecarea, înlocuieşte felia de cartof cu alta nouă la interval de câteva ore.

 

Dragilor, deşi sunt foarte circumspect de obicei când vine vorba de „leacuri băbeşti”, vă mărturisesc deschis că remediile pe care vi le-am prezentat aici mi-au câştigat încrederea. Nu degeaba se spune că „cine n-are bătrâni, să-şi cumpere!” Iată încă o dovadă că bunicii şi părinţii noştri, oricât i-am considera noi de învechiţi, sunt mai înţelepţi decât s-ar crede…

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.