"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

 

loading...

Cu siguranţă ştiai că unii nutrienţi sprijină vederea, dar oare ştiai că alimentele potrivite pot îmbunătăţi şi auzul? Alimentaţia şi suplimentele nutritive pot rezolva problemele de auz chiar şi fără ajutorul altor tratamente farmaceutice.

 

De fapt, cercetătorii sunt de părere că principala cauză a pierderii auzului ar fi chiar dezechilibrele nutriţionale. Deteriorarea auzului după vârsta tinereţii nu se datorează disfuncţiilor mecanice ale urechii interne, ci slăbirii capacităţii creierului de a prelucra eficient informaţiile senzoriale captate din mediu.

 

ce sa faci ca sa nu surzesti

 

Mai mult, capacitatea creierului de a separa stimulii auditivi relevanţi de cei inutili scade substanţial în preajma vârstei de 40-50 de ani. Din fericire, îmbătrânirea auzului este reversibilă, iar pierderea bruscă a acestuia, adică tinitusul (ţiuitul în urechi), poate fi reparată.

 

Nutrienţi care protejează şi îmbunătăţesc auzul

 

Nutrienţii cei mai benefici pentru auz sunt:

 

– Folatul

 

– Carotenoizii, în special vitamina A şi astaxantina

 

– Zincul

 

– Magneziul

 

Aceştia protejează şi menţin sănătatea auzului prin:

 

– Neutralizarea radicalilor liberi

 

– Prevenirea stresului oxidativ în cohlee

 

– Îmbunătăţirea metabolismului homocisteinic

 

– Îmbunătăţirea circulaţiei sângelui în vene şi capilare

 

Cercetătorii au păreri împărţite cu privire la importanţa vitaminei A asupra auzului. În timp ce unele studii nu au identificat nicio corelaţie între suplimentarea vitaminei A şi calitatea auzului, altele au sugerat că aceasta ar contribui semnificativ la îmbunătăţirea acuităţii auditive.

 

Weston A. Price a prezentat şi explicat rezultatele celor mai semnificative studii în domeniu.

 

Unul dintre ele, efectuat în anul 1984, a demonstrat că vitaminele A şi E ar îmbunătăţi cu 5-15 decibeli auzul pacienţilor în vârstă. Deficitul de vitamina A a fost corelat cu scăderea numerică a celulelor senzoriale ale limbii, nasului şi urechii interne.

 

Altul, publicat în revista Science în 1993, susţine că vitamina A poate contribui la regenerarea cililor auditivi la mamifere. Un studiu japonez efectuat în 2009 a descoperit că riscul de pierdere a auzului la adulţii cu niveluri serice crescute de această vitamină şi de carotenoizi este foarte scăzut.

 

Cel mai recent, în 2014, un grup de cercetători a concluzionat că deficitul de vitamina A în timpul sarcinii, mai ales în primele etape, poate creşte riscul de pierdere senzorială a auzului şi de malformaţii ale urechii interne la făt.

 

Acidul folic (Vitamina B9) poate ameliora tinitusul

 

Tinitusul cauzat de leziuni induse de zgomot se manifestă prin senzaţii de ţiuit în urechi. Cercetătorii au arătat că vitamina B9, sau acidul folic, poate ameliora această afecţiune şi poate reduce homocisteina. Este un lucru important, având în vedere că homocisteina serică se află în strânsă legătură cu deteriorarea auzului la înaintarea în vârstă.

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.