"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

La femei, nivelurile normale ale hemoglobinei sunt cuprinse între 12 şi 16 g/dL, la bărbaţi, între 14 şi 17,4 g/dL, iar la copii, între 9,5 şi 24,5 g/dL, în funcţie de vârstă. 

Urcarea sau coborârea fiziologică a limitelor valorilor normale ale hemoglobinei pot fi atribuite unor factori precum sarcina, încheierea stadiului de sugar, fumatul, altitudinea înaltă şi chiar etnia.

care este nivelul normal al hemoglobinei

De multe ori, când mergi la control pentru investigarea problemelor de oboseală, medicul ia în calcul scăderea hemoglobinei ca o posibilă cauză.

PUBLICITATE

Hemoglobina (Hb sau Hgb), molecula proteică serică ce îi dă sângelui culoarea roşie specifică, reprezintă o sursă vitală de fier pentru organism. Ea joacă un rol important în transportarea oxigenului dinspre plămâni către toate ţesuturile organice. Este de la sine înţeles că nivelurile de hemoglobină anormale pot cauza diferite boli şi afecţiuni.

Ce provoacă coborârea sau creşterea bruscă a hemoglobinei?

Scăderile bruşte ale nivelurilor de hemoglobină sunt strâns conectate cu apariţia mai multor boli. Dar se poate întâmpla ca şi anumite boli să determine o scădere a hemoglobinei; cel mai bun exemplu sunt bolile critice precum cancerul, sau insuficienţa hepatică sau renală. Marea majoritate a pacienţilor cu boli grave în stadiu avansat au o hemoglobină scăzută.

Nivelurile hemoglobinei mai pot fi coborâte şi de hemoragiile interne sau externe, precum şi de donarea frecventă de sânge. La femei, şi menstruaţia abundentă poate determina scăderea hemoglobinei.

Cazurile de creştere a hemoglobinei, deşi sunt foarte rare, pot fi cauzate de boli precum policitemia, insuficienţa cardiacă şi boala pulmonară obstructivă cronică. Mai există şi două cauze non-patologice ale creşterii hemoglobinei: fumatul şi urcarea la altitudini mari, unde aerul este mai rarefiat.

Ctește aici ce este de făcut atunci când ai o lipsă mare de fier în organism!

Ce se întâmplă la modificarea drastică a nivelurilor de hemoglobină?

Scăderea drastică a hemoglobinei duce la anemie, care are ca prim simptom oboseala datorată proastei oxigenări a ţesuturilor. Netratată, anemia poate cauza sincope respiratorii şi/sau sensibilitate la efort ori incapacitate de a susţine efort fizic. Anemia creşte sensibilitatea la infecţii şi, în cazuri extreme, poate cauza insuficienţă a inimii sau a altor organe vitale. Unele cazuri de sindroame ale picioarelor neliniştite pot fi şi ele determinate de anemie.

Femeile gravide sunt mereu sfătuite de medici să menţină un

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!