"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

 

La femei, nivelurile normale ale hemoglobinei sunt cuprinse între 12 şi 16 g/dL, la bărbaţi, între 14 şi 17,4 g/dL, iar la copii, între 9,5 şi 24,5 g/dL, în funcţie de vârstă.

 

Urcarea sau coborârea fiziologică a limitelor valorilor normale ale hemoglobinei pot fi atribuite unor factori precum sarcina, încheierea stadiului de sugar, fumatul, altitudinea înaltă şi chiar etnia.

 

care este nivelul normal al hemoglobinei

 

De multe ori, când mergi la control pentru investigarea problemelor de oboseală, medicul ia în calcul scăderea hemoglobinei ca o posibilă cauză.

 

Hemoglobina (Hb sau Hgb), molecula proteică serică ce îi dă sângelui culoarea roşie specifică, reprezintă o sursă vitală de fier pentru organism. Ea joacă un rol important în transportarea oxigenului dinspre plămâni către toate ţesuturile organice. Este de la sine înţeles că nivelurile de hemoglobină anormale pot cauza diferite boli şi afecţiuni.

 

Ce provoacă coborârea sau creşterea bruscă a hemoglobinei?

 

Scăderile bruşte ale nivelurilor de hemoglobină sunt strâns conectate cu apariţia mai multor boli. Dar se poate întâmpla ca şi anumite boli să determine o scădere a hemoglobinei; cel mai bun exemplu sunt bolile critice precum cancerul, sau insuficienţa hepatică sau renală. Marea majoritate a pacienţilor cu boli grave în stadiu avansat au o hemoglobină scăzută.

PUBLICITATE

 

Nivelurile hemoglobinei mai pot fi coborâte şi de hemoragiile interne sau externe, precum şi de donarea frecventă de sânge. La femei, şi menstruaţia abundentă poate determina scăderea hemoglobinei.

 

Cazurile de creştere a hemoglobinei, deşi sunt foarte rare, pot fi cauzate de boli precum policitemia, insuficienţa cardiacă şi boala pulmonară obstructivă cronică. Mai există şi două cauze non-patologice ale creşterii hemoglobinei: fumatul şi urcarea la altitudini mari, unde aerul este mai rarefiat.

 

Ctește aici ce este de făcut atunci când ai o lipsă mare de fier în organism!

 

Ce se întâmplă la modificarea drastică a nivelurilor de hemoglobină?

 

Scăderea drastică a hemoglobinei duce la anemie, care are ca prim simptom oboseala datorată proastei oxigenări a ţesuturilor. Netratată, anemia poate cauza sincope respiratorii şi/sau sensibilitate la efort ori incapacitate de a susţine efort fizic. Anemia creşte sensibilitatea la infecţii şi, în cazuri extreme, poate cauza insuficienţă a inimii sau a altor organe vitale. Unele cazuri de sindroame ale picioarelor neliniştite pot fi şi ele determinate de anemie.

 

Femeile gravide sunt mereu sfătuite de medici să menţină un nivel adecvat de hemoglobină, deoarece sarcina poate cauza fluctuaţii serice frecvente şi periculoase ale acestei proteine. Un studiu a arătat că nivelurile foarte scăzute ale hemoglobinei pe timpul sarcinii pot provoca morbiditate severă sau mortalitate a fetusului.

 

Deşi studiile epidemiologice au concluzionat că nivelurile de hemoglobină ridicate nu sunt direct responsabile pentru complicaţiile grave de pe timpul sarcinii, alte cercetări au sugerat că ar exista de fapt o corelaţie între cele două. De exemplu, un studiu clinic purtat asupra unui grup de 24 de femei însărcinate a indicat că creşterea gradului de viscozitate a sângelui mamei poate afecta circulaţia uteroplacentară (circulaţia sângelui între uter şi placentă). Această complicaţie poate avea urmări grave, printre care şi moartea fătului.

 

Care sunt nivelurile normale ale hemoglobinei?

 

Hemoglobina normală diferă de la o persoană la alta. Pentru determinarea nivelului de hemoglobină al pacientului, este necesară o analiză a sângelui, care indică hemoglobina măsurată în grame per deciltri (g/dL). Hemoglobina normală diferă la bărbaţi, femei şi copii.

 

Iată care sunt valorile aproximative considerate normale:

 

Bărbaţi 14 până la 17,4 g/dL

 

Femei 12 până la 16 g/dL

 

Copii 9,5 până la 24,5 g/dL , în funcţie de vârsta copilului.

 

Vezi aici un tratament natural pentru creșterea nivelului de fier din sânge!

 

Deşi acestea sunt nivelurile standard stabilite, există şi o serie de variabile precum:

 

Bebeluşii născuţi la termen: Hemoglobina are cel mai ridicat nivel în momentul naşterii, cel mai probabil datorită adaptării fătului la mediul sărac în oxigen din interiorul uterului. Acest nivel scade, însă, drastic până la vârsta de 2 luni, când atinge cel mai scăzut prag, după care creşte din nou gradual până la vârsta de 6 luni, pentru ca mai apoi să se echilibreze.

 

Femeile însărcinate: Pe durata sarcinii, atât volumul de plasmă cât şi masa celulelor roşii sunt mai mari, ceea ce determină o diluare a hemoglobinei.

 

Chiar şi la femeile cu un aport alimentar adecvat de fier, concentraţia de hemoglobină scade începând cu primul trimestru, atingând cel mai scăzut prag către finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Totuşi, în cel de-al treilea trimestru, concentraţia de hemoglobină creşte din nou.

 

În cele trei trimestre de sarcină, concentraţiile normale de hemoglobină sunt de 11-13 g/100 ml, 10-13 g/100 ml, respectiv de 11-14 g/100 ml.

 

Categorii etnice: Inclusiv etnia influenţează nivelurile de hemoglobină. Datele statistice din SUA arată că cei mai sănătoşi afro-americani au niveluri de hemoglobină cu 5-10g/L mai scăzute decât cele ale caucazienilor. Est-asiaticii, hispanicii, japonezii şi amerindienii de pe teritoriul SUA au valori ale hemoglobinei foarte similare cu cele ale rasei albe.

 

Fumatul: Fumătorii au niveluri de hemoglobină mai ridicate decât non-fumătorii. Totul se datorează monoxidului de carbon, care, odată inhalat din ţigări, determină o creştere a carboxihemoglobinei, ce nu deţine capacitatea de a transporta oxigen. Ca răspuns la această schimbare, nivelurile hemoglobinei încep să crească.

 

Altitudinea: La altitudinile mari (de peste 1000 m), concentraţia de hemoglobină din sânge creşte. Acesta este un răspuns de adaptare la gradul scăzut de oxigen de la mare înălţime. Intensificarea procesului de producere a celulelor roşii asigură o oxigenare satisfăcătoare a ţesuturilor.

 

De ce diferă concentraţia de hemoglobină la bărbaţi şi femei?

 

Bărbaţii au o concentraţie mai mare de hemoglobină în sânge decât femeile, dar acest fenomen nu are loc doar la oameni. Există o diferenţă similară între sexe şi la diferite mamifere, păsări şi reptile. Anumite studii au concluzionat că această diferenţă ar putea fi un efect direct al hormonilor sexuali estrogeni şi androgeni asupra producţiei de celule roşii, sau a eritropoiezei.

 

Alte studii, însă, susţin că procesul este mult mai complicat de atât. S-a observat că nivelurile de hemoglobină ale fetelor prepubere, precum şi cele ale femeilor la 10 ani după menopauză, coincid cu cele ale bărbaţilor, ceea ce subliniază importanţa rolului menstruaţiei în determinarea nivelurilor de hemoglobină la femei. Studiul a mai arătat că aproape 90 la sută dintre femeile din Marea Britanie nu obţin aportul de fier recomandat din alimentaţia zilnică.

 

Există mai multe modalităţi de a menţine în echilibru nivelurile hemoglobinei, printre care şi alimentaţia adecvată. În cazurile de anemie, medicul poate sugera administrarea de suplimente sau alte căi terapeutice, în funcţie de tipul anemiei. Aşadar, nu mai ignora simptomele de oboseală şi de paloare a pielii, ci adresează-te cât mai repede unui medic!

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...