"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Constatările dr-ului Paul Kelley, prim-cercetător la Universitatea Oxford, indică faptul că începerea programului de lucru înainte de ora 10 dimineaţa este o adevărată tortură pentru omul modern.

PUBLICITATE

Din nefericire, cei mai mulţi dintre noi facem parte din grupul celor care se trezesc de luni până vineri cu noaptea în cap ca să meargă la serviciu.

mersul la serviciu inainte de ora 10 este obositor

PUBLICITATE

Toate procesele corpului uman sunt sincronizate la ceasul biologic propriu, denumit ritm circadian. Acest ciclu de procese este prestabilit genetic, şi reglează nivelurile de energie, producţia de hormoni, funcţiile cerebrale şi percepţia timpului la diferite momente ale zilei.

PUBLICITATE

Cercetările din ultima vreme au demonstrat că trezirea foarte de dimineaţă şi începerea serviciului mai devreme de ora 10 reprezintă o formă de tortură la care ne supunem zilnic.

PUBLICITATE

Acest program de lucru „inuman” impus de societate ne afectează ritmul circadian şi induce dezechilibre corporale.

Iată ce afirmă Kelley:

PUBLICITATE

Nimeni nu îşi poate schimba ritmul biologic zilnic înnăscut. Trezirea mai devreme decât o cere organismul poate provoca probleme de ordin vegetativ. Ficatul şi inima, de exemplu, au diferite tipare de funcţionare, iar trezirea foarte devreme le forţează să-şi ajusteze procesele zilnice cu două, trei ore, chiar cu preţul sincopelor de funcţionare.

Ziua de muncă cu program de 8 ore a fost introdusă pe la începutul secolului 20, odată cu impunerea productivităţii continue de fabrică. Această decizie nu a luat în calcul ceasul biologic omenesc. Omul a evoluat pe tiparul diurn natural, aşa că adaptarea la aceste strategii moderne este foarte dificilă.

PUBLICITATE

Citește aici Despre consecintele muncii de noapte asupra sanatatii si despre ce ar trebui sa faca angajatorii!

PUBLICITATE

În interviul dat cu ocazia Festivalului Ştiinţific Britanic, dr. Paul Paul Kelley adaugă următoarele:

Rezultatul este o societate privată de somn, iar problema are ramificaţii globale. Toată lumea are de suferit din pricina programului de lucru impus, când aceste neajunsuri ar putea fi de fapt evitate.

PUBLICITATE

Cercetătorul a propus ca şcolile să îşi înceapă programul după ora 10 dimineaţa. Teoria sa a fost aplicată şi testată de către o instituţie de învăţământ, care, în timp, s-a bucurat de o prezenţă mai mare şi o mai bună productivitate a elevilor, dar şi de o îmbunătăţire considerabilă a performanţei şcolare.

PUBLICITATE

Ce grozav ar fi dacă toate sectoarele societăţii noastre moderne

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]