"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Claudia Bulacu

 

Unul din subiectele controversate ale vremurilor noastre este legat de relaţii, mai exact, întrebarea este următoarea : cum suntem fericiţi, trăind într-o relaţie de dependentă sau într-una de independenţă?

 

intareste legatura cu iubitul sau iubita facand rugaciuni

 

Pentru a înţelege care este diferenţa între cele două tipuri de relaţii vom începe cu scurte definiţii. O relaţie dependentă este atunci când unul din parteneri nu face nici o mişcare singur, adică are nevoie, în permanenţă de celălalt, este nesigur şi evident, nu ia decizii nici măcar pentru el, darămite pentru amândoi.

 

În general acest tip de relaţie are un aşa-zis « şef »,adică unul dintre cei doi parteneri ia deciziile şi, de multe ori, acesta nu se consultă cu celălalt.

 

Un alt aspect al relaţiilor de dependenţă se referă la partea emoţională, adică unul din parteneri, de regulă, este dependent de starea celuilalt. Dacă unul dintre ei face o mişcare bruscă, de separare, celălalt se simte debusolat, pur şi simplu nu îşi mai găseşte echilibrul. Dacă partenerul revine, atunci este fericit.

 

La baza relaţiilor de dependenţă stă teama. Întotdeauna stă frica de a nu fi părăsit.

 

În cazul relaţiilor independente, situaţia este exact inversă, adică fiecare partener este liber să ia orice decizie pentru el însuşi şi pentru viaţa de cuplu. De regulă, persoanele independente sunt mai cooperante de cât cele dependente. Adică, putem trece la « negocieri » şi putem avea chiar succes cu parteneri de acest gen, dacă ştim să discutăm cu ei.

PUBLICITATE

 

Evident, preferabile sunt relaţiile în care partenerii se simt liberi, nu sunt sufocaţi şi nici stresaţi cu întrebări aberante, de multe ori.

 

Citește aici cum Rostirea acestor cuvinte poate pune capăt certurilor în familie!

 

Partenerul care se simte dependent este într-o permanentă suferinţă şi frică. El se poate elibera şi se poate transforma.

 

Primii paşi pe care trebuie să îi facă se îndreaptă spre recăpătarea încrederii în el însuşi.

 

Această încredere se poate recăpăta în timp, prin diverse tehnici şi odată câştigată, partenerul devine mult mai puternic.

 

Un al doilea pas pe care ar trebui să îl facă este acceptarea partenerului aşa cum este el, fără să îl mai critice.

 

Cel mai important pas rămâne, însă, întoarcerea spre Dumnezeu, adică spre rugăciune. Se cunosc multe cazuri când problemele de cuplu au fost rezolvate cu ajutorul rugăciunii şi al slujbelor de la biserică, unde partenerii au fost prezenţi şi unde au fost sfătuiţi de către preoţi să adopte o anumită conduită.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...