"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Oamenii cu un IQ mai ridicat decât media au tendința să ducă o viață de pustnici și să prefere singurătatea, desi se află printre contemporanii lor.

S-ar părea că aceasta este concluzia unui studiu realizat de către doi cercetători din Singapore și publicat recent în “British Journal of Psychology”.

temperamentul solidar si inteligenta merg mana in mana

Potrivit cercetătorilor, acest lucru nu s-ar datora numai disprețului afișat față de semenii lor. Într-adevăr, s-ar putea crede că, dacă inteligenții doresc să fie singuri, este fiindcă ei îi consideră pe ceilalți inferiori pentru a merita să le acorde puțin din propriul timp.

Temperamentul solitar și inteligența merg adesea mână în mână, explică specialiștii, dar, în același timp, omul singuratic este stimulat mai puțin de relații sociale, comparativ cu semenii lor.

Psihologii Norman P. Li, de la Universitatea de Managenent din Singapore, și Satoshi Kanazawa, de la Școala Londoneză de Economie, au lucrat la un studiu despre fericirea omului modern și despre diversele variabile ce pot afecta fericirea.

PUBLICITATE

Una dintre pistele explorate a fost cea a inteligenței indivizilor și sociabilitatea acestora. Cei doi cercetători au plecat de la “savanna theory of happiness” (teoria savanei). Adică, de la acea teorie a psihologiei evoluționiste formulate de Kanazawa.

Teoria presupune că multe dintre lucrurile ce ne fac fericiți astăzi sunt rămășițe legate de evoluția strămoșilor noștri îndepărtăți de genul Homo, al caror habitat original/primitiv era savana și care au evoluat în conformitate cu acel mediu.

Aceasta ar explica mai ales apetitul nostru pentru alimentele sărate, grase sau dulci. De asemenea, după Kanazawa, la originea altor comportamente specifice ființei umane, mult mai puțin evidente, ar fi gelozia sau chiar televizorul.

În zonele în care presiunea legată de mediul înconjurător și de alimentație nu este așa de puternică (de exemplu când trăim într-un oraș și nu într-o savană), caracterele sunt influențate de evoluție.

În vreme ce strămoșii noștri vânători/culegători aveau nevoie să interacționeze și să lucreze împreună cu membrii grupului din care faceau parte, ca să-și asigure traiul, altfel spus s-au adaptat foarte ușor la traiul din savana africană, noi avem mai puțină nevoie să trăim în armonie cu toată lumea pentru a supraviețui.

Citește aici De ce inteligența se moștenește de la mamă și nu de la tată!

Rezultatele relevate de respectivul studiu par

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE