"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Intestinele care funcționează bine se golesc de două sau de trei ori pe zi, în funcție de numărul și consistența meselor.

Un scaun pe zi nu este neapărat un semn al unei bune funcționări a intestinelor, iar dacă acesta este la două, trei zile, atunci sigur vorbim despre o deficiență în eliminare.

functionarea rea a intestinelor te imbolnaveste

Evacuarea la oră fixă nu este necesară, chiar dacă ar putea crea un reflex în activitatea intestinală.

Cum evaluăm activitatea intestinală?

Viteza tranzitului intestinal

Este un aspect important, care poate fi controlat.

Deșeurile ar trebui să părăsească organismul sub formă de scaune în maxim 24 de ore de la ingerare, dar sunt situații în care materiile se acumulează în intestin și cele care ajung ultimele apasă pe capătul tubului digestiv, peste acelea care s-au acumulat în zilele precedente.

PUBLICITATE

Scaunele sunt eliminate zilnic, dar, de fapt, ele au o întârziere de 3-4 zile.

Iată cum puteți verifica cu ușurință viteza tranzitului intestinal

La masa de prânz, de exemplu, consumați o porție srioasă de sfeclă crudă. Această legumă are proprietatea de a colora scaunele în roșu.

Contorizați apoi intervalul de timp scurs între consum și eliminare.

Testul se poate face și cu spanac, care colorează scaunul în verde.

Trebuie să țineți cont de faptul că aceste legume au și un efect ușor laxativ, de aceea este posibilș ca tranzitul să fie puțin accelerat.

De asemenea, dacă urina se colorează în roșu sau verde, acesta este un semn că la nivelul colonului nu se face o asimilare corectă.

Un tranzit de peste trei scaune pe zi nu este neapărat un semn bun, înseamnă că asimilarea substanțelor nutritive se face defectuos.

Atunci cînd tranzitul se face prea lent, reziduurile se depun pe pereții colonului sub formă de cruste, micșorând diametrul interior (pot atinge până la 5-7 cm grosime).

Scaunele zilnice, cu un diametru redus, nu pot fi considerate eliminare normală.

Citește aici Cum să-ți cureți colonul ca să eviți 90% din boli!

Culoarea, consitența, mirosul

Culoarea normală a scaunului este brună. Consistența este păstoasă și tare. Nu ar trebui să murdărească nici anusul, nici vasul de toaletă. Mirosul ar trebui să fie unul de mere acrișoare sau coapte.

Gazele intestinale

Sunt inexistente la o personaă cu un tranzit sănătos.

Balonarea este un

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!