"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Claudia Bulacu

Astăzi ne propunem să abordăm o nouă temă de actualitate,care pare a fi în contradicţie cu învăţăturile propagate de biserica ortodoxă : sărăcia.

Ce înseamnă să fii sărac ? Să nu ai nimic sau să trăieşti de azi pe mâine,fără perspective şi fără speranţe. A fi sărac înseamnă,în acelaşi timp, să fii lipsit de putere,mai înseamnă să fii lipsit de apărare şi ,uneori,să-ţi pierzi demnitatea.

lui dumnezeu ii place sa fim saraci sau bogati

În faţa celor cu bani, percepuţi ca fiind puternici, săracul este umil mereu, este lipsit de iniţiativă şi curaj,deci fără demnitate. Sărăcia poate schimba comportamentul şi oamenii devin vicleni pentru a intra în graţiile celor puternici. Toate acestea sunt transformări interioare ale oamenilor, considerate abateri de la structura superioară pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu la naştere şi nu sunt agreate în împărăţia cerurilor.

PUBLICITATE

Deci trebuie să vedem ce soluţii avem la îndemână.

Preoţii noştri vorbesc despre sărăcie ca despre o calitate,în sensul că ea trebuie consimţită,deci se renunţa de bunăvoie la bunurile materiale sau,acolo unde există, ele sunt folosite în comun. Ăsta este principiul după care sunt organizate obştile de călugări. Discutând în termeni strict economici,comunismul spunea acelaşi lucru,dar nu lăsa posibilitatea unei opţiuni,ci totul era impus, se făcea prin presiune,prin constrângere exterioară.

Acolo unde este o impunere,apare şi rezistenţa,dovadă că acest tip de economie nu a rezistat în timp,iar sechelele rămase, vizibile şi astăzi,au schimbat foarte mult mentalitatea oamenilor făcându-i să adopte alte extreme,cele ale îmbogăţirii peste noapte,prin metode « neortodoxe ».

Şi unde este adevărul? ÎI place lui Dumnezeu să fim săraci sau bogaţi ?

Din cărţile sfinte, am aflat că încă de pe vremea lui Iisus Hristos, bogaţii nu aveau un bun renume. Săracii erau socotiţi a avea mai multe şanse de iertare în faţa lui Dumnezeu,în sensul că ei erau mai smeriţi,mai umili, mai capabili să renunţe la puţinul pe care îl aveau pentru a dărui şi celorlalţi.

Nenumăratele pilde ne arată că « mai degrabă intră cămila pe urechile acului decât bogatul în împărăţia cerurilor ». Ce a vrut divinitatea să ne spună prin această afirmaţie ? Că bogaţii nu au şanse să fie iertaţi ? Asta contravine principiului divin al egalităţii. Că banii sunt ai diavolului ? Nu scrie nicăieri acest lucru,deci nu

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!