"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Claudia Bulacu

 

Astăzi ne propunem să abordăm o nouă temă de actualitate,care pare a fi în contradicţie cu învăţăturile propagate de biserica ortodoxă : sărăcia.

 

Ce înseamnă să fii sărac ? Să nu ai nimic sau să trăieşti de azi pe mâine,fără perspective şi fără speranţe. A fi sărac înseamnă,în acelaşi timp, să fii lipsit de putere,mai înseamnă să fii lipsit de apărare şi ,uneori,să-ţi pierzi demnitatea.

 

lui dumnezeu ii place sa fim saraci sau bogati

 

În faţa celor cu bani, percepuţi ca fiind puternici, săracul este umil mereu, este lipsit de iniţiativă şi curaj,deci fără demnitate. Sărăcia poate schimba comportamentul şi oamenii devin vicleni pentru a intra în graţiile celor puternici. Toate acestea sunt transformări interioare ale oamenilor, considerate abateri de la structura superioară pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu la naştere şi nu sunt agreate în împărăţia cerurilor.

 

Deci trebuie să vedem ce soluţii avem la îndemână.

 

Preoţii noştri vorbesc despre sărăcie ca despre o calitate,în sensul că ea trebuie consimţită,deci se renunţa de bunăvoie la bunurile materiale sau,acolo unde există, ele sunt folosite în comun. Ăsta este principiul după care sunt organizate obştile de călugări. Discutând în termeni strict economici,comunismul spunea acelaşi lucru,dar nu lăsa posibilitatea unei opţiuni,ci totul era impus, se făcea prin presiune,prin constrângere exterioară.

 

Acolo unde este o impunere,apare şi rezistenţa,dovadă că acest tip de economie nu a rezistat în timp,iar sechelele rămase, vizibile şi astăzi,au schimbat foarte mult mentalitatea oamenilor făcându-i să adopte alte extreme,cele ale îmbogăţirii peste noapte,prin metode « neortodoxe ».

PUBLICITATE

 

Şi unde este adevărul? ÎI place lui Dumnezeu să fim săraci sau bogaţi ?

 

Din cărţile sfinte, am aflat că încă de pe vremea lui Iisus Hristos, bogaţii nu aveau un bun renume. Săracii erau socotiţi a avea mai multe şanse de iertare în faţa lui Dumnezeu,în sensul că ei erau mai smeriţi,mai umili, mai capabili să renunţe la puţinul pe care îl aveau pentru a dărui şi celorlalţi.

 

Nenumăratele pilde ne arată că « mai degrabă intră cămila pe urechile acului decât bogatul în împărăţia cerurilor ». Ce a vrut divinitatea să ne spună prin această afirmaţie ? Că bogaţii nu au şanse să fie iertaţi ? Asta contravine principiului divin al egalităţii. Că banii sunt ai diavolului ? Nu scrie nicăieri acest lucru,deci nu putem spune asta.

 

Pentru ce anume ideea de bogăţie ar putea « pierde » în faţa Tatălui Ceresc? După un studiu al legilor universale,pe care tot Dumnezeu le-a inventat, nu bogăţia în sine,nu proprietăţile sau banii cad greu la judecata divină,ci atitudinea faţă de ele !

 

Citește aici 11 scuze stupide de a nu economisi bani

 

Dacă nu suntem ataşaţi de bani,dacă suntem oricând dispuşi să renunţăm la ce avem şi din puţinul nostru să dăm şi celor care nu au, asta înseamnă că suntem bogaţi,dar şi iubiţi de Dumnezeu. Dacă nu putem renunţa la nimic înseamnă că suntem conduşi de maşină, banii, pământurile noastre şi ,cum ele sunt de natură inferioară, nu ne pot deschide uşi decât pe pământ,nu şi în cer.

 

Dacă suntem milostivi, de unde dăm, acolo o să primim. Dacă plângem pentru necazul seamănului nostru, lacrimile de supărare se vor transforma în bucurii. Dacă facem un gest frumos pentru cineva, să căutăm să ştim doar noi şi persoana în cauză. Evident,mai ştie şi Dumnezeu…

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...