"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 + 14 =

twenty − 8 =

Un articol de Mihaela Iliescu

loading...

În fiecare iarnă, când zilele sunt mai scurte, multe persoane se simt triste.

Tulburarea de afect sezonieră (TAS) este un tip de depresie de iarnă, care poate apărea in perioada octombrie-aprilie, dar mai ales în decembrie, ianuarie sau februarie.

cum elimini depresia

Persoanele afectate pot trăi stări de la o depresie uşoară la una severă, creştere în greutate, letargie, dorinţa de a dormi mai mult, apetit crescut sau poftă de carbohidraţi nesănătoşi, precum prăjiturile sau biscuiţii.

Această tulburare este provocată de un dezechilibru hormonal care poate apărea iarna din cauza lipsei soarelui, iar primăvara poate dispărea brusc.

Nu există nici un test pentru TAS, iar diagnosticul poate fi pus, pe baza simptomelor, după două, trei ierni consecutiv.

Deoarece alte afecţiuni, cum este un dezechilibru al tiroidei, au simptome similare cu TAS, cereţi sfatul medicului înainte de a vă trata singuri.

Încercaţi oricare sau toate aceste sfaturi pentru a goni „melancolia de iarnă”:

1. Umpleţi casa de lumină, zugraviţi camerele în culori luminoase, ridicaţi jaluzelele, trageţi perdelele.

2. Plimbaţi-vă mult. Ieşiţi afară într-o zi de iarnă, chiar dacă este una noroasă, pentru cel puţin o oră. Propuneţi-vă sa faceţi acest lucru zilnic.

3. Imitaţi lumina soarelui, aprindeţi lumina. Setaţi o lumină care să se aprindă dimineaţa, cu o oră înainte de a vă trezi. Cercetările au arătat ca ceasul nostru intern răspunde foarte bine la acest stimul.

4. Alegeţi-vă un loc lângă fereastră pentru toate activităţile pe care le faceţi.

5. Faceţi exercitţii fizice uşoare sau mai intense, în funcţie de starea fizică, fie afară, fie in casă, cu fereastra deschisă.

6. Reduceţi stresul, nu vă impuneţi termene limită iarna, dacă nu le puteţi face faţă şi evitaţi orele peste program la serviciu.

Citeste si Cum sa previi atacurile de panica

7. Luaţi-vă o vacanţă. Chiar şi trei, patru zile, petrecute într-un climat mai cald, vă pot ajuta.

8. Reduceţi consumul de carbohidraţi, care poate duce la somnolenţă si creştere în greutate.

9. Creşteti aportul de vitamine B, din surse naturale, precum cereale integrale, legume cu frunze verzi, cartofi, nuci, leguminoase, banane. Nu supradozaţi cu suplimente sau medicamente.

10. Sunătoarea s-a dovedit a fi foarte utilă, de aceea puteţi lua capsule sau puteţi face o cură cu ceai, dar nu pentru mai mult de 30 de

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.