"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

4 × 5 =

three + 3 =

rel=”nofollow” target=”_blank”>Impulsul de a deţine mereu controlul

 

Mulţi oameni simt permanent nevoia de a deţine controlul în orice împrejurare. Renunţă la acest viciu şi vei fi surprins de cât de uşurat şi de eliberat te vei simţi. Cu cât încerci mai mult să controlezi alte persoane sau evenimentele viitoare, cu atât mai rău te cufunzi în anxietate.

 

Oricum ideea de control este o simplă iluzie! Lasă lucrurile să curgă de la sine şi vei ajunge să te simţi mai fericit şi mai sănătos. Anxietatea şubrezeşte nu numai sănătatea pshicului, ci şi sănătatea fizică.

 

De fiecare dată când ne simţim anxioşi, neurotransmiţătorii transportă acel impuls către sistemul nervos simpatic şi inimă, iar ritmul de respiraţie se accelerează şi fluxul sanguin este deviat dinspre organele abdominale înspre creier.

 

Pe termen scurt, activarea acestui mecanism de intrare în stare de alertă ne ajută să rezolvăm situaţiile critice. Dar pe termen lung, efectele sale asupra sănătăţii fizice sunt îngrozitoare. Anxietatea cronică induce simptome de ameţeală, greaţă, diaree, şi creşte riscul apariţiei unor boli cronice precum boli de inimă, tulburări respiratorii şi afecţiuni gastrointestinale.

 

3. Autocritica destructivă

 

Este foarte interesant modul în care atât de mulţi oameni aleg să se rănească şi să se admonesteze singuri prin monologuri interioare autodestructive. Mintea este un instrument extrem de puternic, dar chiar şi-aşa putem cădea cu uşurinţă în capcana autocriticii negative. Până la un anumit punct, revizuirea abilităţilor şi conştientizarea propriilor limitări reprezintă un lucru benefic ce ne menţine ancoraţi în lumea reală şi ne impulsionează să facem schimbări pozitive. Dar între acest tip de critică de sine şi critica agresivă este o diferenţă uriaşă.

 

Supradozele de critică autoadresată, orientată evident pe sublinierea eşecurilor, ne erodează stima de sine, ne supun unui stres inutil şi ne pot arunca chiar în depresie. Gândurile sunt cele care generează sentimente, şi nu invers, aşa că gândirea negativă generează tristeţe, iar gândirea pozitivă nutreşte sentimente de fericire. Schimbă-ţi modul de gândire ca să îţi schimbi starea de spirit.

 

Fă tot posibilul să înăbuşi vocea interioară critică indiferent de mijloace. Dacă îţi sunt de ajutor, recurge chiar la bileţele cu mesaje pozitive. O metodă simplă de a stăvili monologul interior negativ este să îţi imaginezi ce ar spune despre tine unul dintre prietenii tăi cei mai apropiaţi. Acest exerciţiu te ajută să sesisezi mai uşor gândurile negative distorsionate.

 

4. Nu mai lăsa frica să-ţi guverneze

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2 3 4 5 6

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.