"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

9 − five =

four × two =

Un articol de Razvan

Cercetatorii stiu ca atunci cand pacientii consuma grapefruit si iau in acelasi timp medicamente orale precum medicametele anti-colesterol, medicamente anti-cancer sau medicamente pentru afectiuni cardiace pot sa aibe probleme grave.

fructul care nu trebuie combinat cu medicamente

Aceasta combinatie a fost descoperita inca de acum 20 de ani. Cercetatorii care au facut aceasta descoperire au publicat de curand un nou raport in care arata ca numarul medicamentelor care provoaca efecte secundare grave la pacientii care consuma grapefruit a crescut de la 17 la 43 pe o perioada de doar 4 ani.

Acest articol a fost publicat pentru a cere medicilor care prescriu astfel de medicamente sa afle mai multe detalii despre interactiunea acestora cu fructul de grapefruit.

Ingredientele periculoase din sucul de grapefruit sunt un grup de substanţe chimice cunoscute sub numele de furanocumarine care se mai gasesc si in fructul pomelo.

Furanocumarinele se ataşează – şi astfel fac inactivă – de enzima CYP3A4, ce joacă un rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, prea multe medicamente vor rămâne în sistemul pacientului pentru timp îndelungat, ceea ce va duce la efecte secundare precum moartea subită, distrugerea rinichilor, sângerări gastrointestinale şi alte probleme.

Cercetatorii cred ca nu doar 43 de medicamente interactioneaza cu acest fruct ci 85. Doar ca 43 interactineaza intr-un mod periculos. Pentru a altera intr-un mod semnificativ concentratia medicamentelor este suficienta consumarea unui singur grapefruit sau a 200 ml de suc.

Persoanele cu varsta mai mare de 45 de ani reprezinta un grad mai ridicat de risc deoarece ei consuma cel mai adesea grapefruit si tot lor li se prescriu mai des medicamente.

Cercetatorii cred ca multi medici inca nu stiu si nu sunt constienti de efectele secundare care se datoreaza consumului de grapefruit, de aceea este foarte putin probabil sa investigheze acest lucru.

Citeste aici o parte a listei medicamentelor care interactioneaza cu fructul grapefruit!

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Sursa: latimes.com. Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.