"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

 

Daca ti-ai dorit vreodata sa fii sirena sau, daca esti barbat, triton, te poti consola cu gandul ca, la un moment dat pe scara evolutiei, chiar ai fost o astfel de faptura! Cel putin asta sugereaza o teorie stiintifica indrazneata…

 

acest orificiu de pe ureche a generat tot felul de ipoteze interesante

 

 

Desi avem in comun acelasi cod genetic, exista si anumite caracteristici care ne fac unici. Unii oameni au semne din nastere, alunite sau alte semne distinctive pe piele. Unii au degete mai lungi, altii mai scurte, si asa mai departe.

 

Doar un procentaj foarte mic de oameni se nasc cu o perforatie ingusta la radacina urechii externe. Acest semn din nastere poarta denumirea de fistula congenitala preauriculara.

 

Fistula este slab definita, asa ca s-ar putea sa o ai si tu fara sa stii! Inspecteaza cu atentie cartilajul urechii superioare ca sa afli daca nu cumva ai si tu acest semn distinctiv din nastere! Foarte putini oameni se nasc cu acest orificiu intr-una din urechi, si doar jumatate dintre acestia au fistule la amandoua urechile.

 

Potrivit statisticilor, mai putin de 0,1% din americani au acest semn, 0,9% dintre europeni, si intre 4% si 10% dintre asiatici si africani. In Coreea de Sud se inregistreaza cele mai multe astfel de semne congenitale, ele fiind identificate la 5% din populatie.

PUBLICITATE

 

Diagnosticate ca fiind un defect din nastere, fistulele preauriculare au fost mentionate prima oara in documentele medicale de catre Van Heusinger in 1864.

 

Dar un cercetator a propus o teorie uluitoare…

 

Potrivit biologului evolutionist Neil Shubin, orificiile ar putea fi de fapt „reminiscente evolutionare ale branhiilor de peste”. Cu alte cuvinte, stramosii nostri ar fi trait in mediul subacvatic, iar fistula congenitala preauriculara ar putea fi o relicva a tranzitiei preistorice de la stadiul de viata subacvatica la stadiul de viata pe uscat.

 

In prezent, orificiul din ureche nu mai joaca niciun rol fiziologic. De regula nu genereaza probleme; doar ocazional se poate infecta, caz in care se recomanda sa te adresezi medicului. Daca infectia se agraveaza si apar chisturi supurante, s-ar putea sa fie nevoie de o punctie si un drenaj.

 

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...