"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

16 − ten =

7 + nine =

Un articol de Ileana Mladinoiu

loading...

Recunoastem ca de pe facebook aflam multe informatii din domenii diverse, stim cand s-a casatorit cineva, unde calatoresc unii, ce au mancat altii de sarbatori, cum este vremea…

Nici nu apuci bine sa deschizi aplicatia facebook si iti apare imediat intrebarea la ce gandesti, care este starea ta de spirit.

marturiile lui marin preda despre om

Ca fidel utilizator al acestei retele de socializare, raspund cu sinceritate, atunci cand timpul imi permite, si constat ca prietenii virtuali, nu toti, fac si ei la fel.

Am conceput acest mic text, care in realitate este o reproducere fidela a catorva reflectii ale scriitorului Marin Preda, cunoscut pentru capodopera “Morometii” (si nu numai), cu gandul la o tanara ce-si exprimase recent dezgustul fata de ceee ce se intampla in jurul sau (“multa rautate, “mizerie sufleteasca”, “ranchiuna”, “ura”, “perversitate”).

Nu-i voi da numele, nu i-am cerut permisiunea, dar ii voi raspunde (desi i-am lasat si un comentariu la postarea respectiva), fiindca m-a impresionat modul in care a incheiat: “Trist si urat”, referindu-se, desigur, la oamenii “prosti si nerecunoscatori”, cu care nu mai vrea sa lupte. A obosit.

Ii raspund, citandu-l pe cunoscutul prozator postbelic Marin Preda, desi nu stiu daca e cea mai potrivita alegere.

Iata!

“Eu stiu ca omul poate fi, in aceeasi clipa, foarte aproape de crima si, datorita tocmai naturii noastre pline de contraste uluitoare si spectaculoase, tot atat de aproape de sfintenie, de divinitate.

Este un adevar pe care vreau sa-l invoc in sprijinul ideii ca trebuie sa fim multumiti de natura umana.”

“Cu sau fara credinta intr-o viata viitoare, fii mai putin trufas, pamantul tot te asteapta, o sa ai aceeasi soarta cu cel pe care-l umilesti sau il despoi.”

“Disparitia iubirii e ca o oglinda intoarsa, nu se mai vede nimic, te uiti zadarnic la ea. Gestul tau nu se mai reflecta, nu-i mai raspunde nimeni. Esti singur.”

“Ura nu poate fi invinsa prin simpla iubire, ci printr-o iubire mai puternica decat ura. Intr-adevar, o ura mare nu poate fi invinsa printr-o iubire mica!”

“Compromisul cu ideile e un lucru tragic.”

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.