"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

two × four =

four × 3 =

Un articol de Razvan

 

Turmericul deţine proprietăţi medicinale uimitoare. Acest condiment este un remediu de bază în medicina ayurvedică, fiind folosit pentru vindecarea unui spectru larg de boli şi afecţiuni.

 

Şi, potrivit cercetătorilor moderni, consumarea cu regularitate a acestui condiment are efecte foarte benefice asupra sănătăţii creierului şi a ficatului!

 

proprietatile curcumei asupra organismului

 

Turmericul şi sănătatea creierului

 

Efectele terapeutice ale turmericului asupra creierului uman au fost descoperite abia recent. Compusul activ al turmericului, curcumina, este considerat în prezent un tratament de perspectivă pentru Alzheimer. S-a descoperit că substanţa în cauză poate preveni cu până la 40% acumularea plăcilor de beta-amiloid (plăci senile ce se formează printre celulele neuronale) la pacienţii cu Alzheimer.

 

Întrucât acumulările de beta-amiloid sunt considerate a fi una dintre cauzele principale ale apariţiei bolii Alzheimer, curcumina este privită ca un potenţial tratament atât preventiv cât şi curativ.

 

Potrivit cercetătorilor, efectele antiinflamatorii ale curcuminei pot veni şi ele în sprijinul tratamentului pentru Alzheimer, deoarece reduc impactul stresului oxidativ asupra celulelor nervoase.

 

Inclusiv pacienţii cu depresie apelează la acest condiment ca adjuvant pentru tratamentul medicamentos prescris.

 

Turmericul şi sănătatea ficatului

 

Deşi multă lume nu este conştientă de efectele pozitive ale turmericului asupra funcţiei hepatice, aceste proprietăţi nu sunt deloc o noutate: curcumina se foloseşte în tratamentul bolilor hepatice de mai bine de un secol. Iar proprietăţile regeneratoare asupra ficatului au fost confirmate şi readuse în prim-plan de o cercetare ştiinţifică recentă.

 

Studiile de specialitate au demonstrat că, curcumina protejează ficatul de următoarele boli şi factori de risc:

 

• Supradozele de fier

 

• Etanol (conţinut de băuturile alcoolice)

 

• Boli hepatice (colestază)

 

• Ciroză (cicatrizarea ţesuturilor hepatice)

 

• Nivelurilor ridicate de toxine

 

Turmericul ca mijloc de prevenţie a cancerului

 

Mai mult, s-a descoperit că curcumina scade şi riscul de apariţie a cancerului hepatic. Substanţa activă a turmericului reduce impactul carcinogenilor asupra ficatului.

 

Citește și CUM POŢI DEPISTA DACĂ PRAFUL DE TURMERIC CUMPĂRAT ESTE CONTRAFĂCUT SAU AUTENTIC

 

Cum poţi exploata la maximum efectele turmericului – Reţete CORECTĂ de preparare!

 

Nu se recomandă consumarea turmericului în stare crudă deoarece astfel corpul nu reuşeşte să asimileze curcumina decât într-o măsură foarte mică (aprox. 1%). Aşadar, pentru o absorbţie mult mai bună a substanţei se recomandă folosirea extractelor de turmeric atestate, care conţin curcuminoizi în proporţie de 95%.

 

Totuşi, ceaiurile de curcumină sunt o alternativă bună la aceste extracte, deoarece fierberea turmericului creşte biodisponibilitatea substanţei active.

 

CEAI DE TURMERIC

 

Ingrediente

 

• 1/4 linguriţă de PRAF de turmeric

 

• 1 până la 2 căni de apa clocotită

 

Preparare

 

Adaugă turmericul la apa clocotită şi continuă să fierbi la foc mic încă zece minute. Fiertura trebuie consumată în stare caldă, şi niciodată fierbinte.

 

Ca să îmbunătăţeşti semnificativ absorbţia curcuminei, poţi consuma turmericul împreună cu ulei de cocos. Poți face asta adăugând o jumătate de linguriță la o cană consumată.

 

Vezi și Cum poți înlocui Ibuprofenul cu turmeric!

 

Despre autor:

Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

 

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.