"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Majoritatea oamenilor manifesta un anumit fel de dependentra. Fie ca este vorba despre alcool, fie ca este vorba despre fumat sau de ore intregi petrecute in fata televizorului, fie ca deschidem usa frigiderului atunci cand suntem deprimati si obositi, acestea sunt, de cele mai multe ori, departe de a fi obiceiuri nevinovate.

cu efort si folosind strategii de adaptare, oricine poate invinge dependentele

Avem tendinta de a ne gandi la dependente in formele lor cele mai grave: dependentul de un drog isi cere cu insistenta urmatoarea injectie, dependentul de jocuri de noroc isi arunca in „lupta” ultimii banii sau locuinta s.a.m.d.

Tanjim dupa substante sau trairi care, pe moment, ne fac sa ne simtim mai bine, dar pe termen lung au consecinte grave.

PUBLICITATE

Negarea este una din caracteristicile dependentei. Toti cei care sufera de o dependenta in forma grava sustin ca au un comportament normal, chiar daca dovezile dezastrului sunt prezente peste tot.

Prietenii, membrii familiei sau colegii va sugereaza ca ati avea o problema? Intrebati-va daca nu cumva ei vad ceva ce dumneavostra nu vedeti si examinati-va comportamentul dintr-o anumita perioada.

Incercati sa rezolvati intai problema prin forte proprii. Daca suspectati ca ati avea o dependenta: de alcool, de tigari, de jocuri de noroc, de televizor, de computer, de mancare, de sex sau de orice altceva, psihologii va indeamna sa va puneti urmatoarea intrebare: V-a provocat respectivul comportament probleme astfel incat sa aveti in vedere renuntarea la el? Daca raspunsul este afirmativ, atunci este timpul sa faceti unele schimbari in viata dumneavoastra.

CE SE INTAMPLA CAND RENUNTI LA FUMAT – BENEFICII IMEDIATE SI PE TERMEN LUNG

Incepeti prin a scrie argumentele pro si contra. Celor mai multi le este greu sa recunoasca faptul ca sufera de o dependenta, de aceea, puneti intai pe hartie toate aspectele care va fac placere in legatura cu activitatea respectiva. De exemplu: „Alcoolul ma ajuta sa ma exprim” sau „Imi place senzatia de euforie cand consum droguri” sau „Privitul la televizor ma distrage de la gandurile mele…” s.a.m.d.

Apoi, treceti pe lista beneficiile renuntarii la respectiva activitate: „Daca nu as face asta, ar fi mai putin probabil sa ma cert cu partenerul de viata sau sa am probleme de sanatate”.

Felicitari! Comparati apoi listele si vedeti care sunt costurile si beneficiile.

Tocmai

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE