"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Cea mai răspândită metodă de deszăpezire practicată astăzi constă în împrăştierea de sare gemă pe traseele îngheţate. Sarea industrială este ieftină, uşor disponibilă, şi topeşte gheaţa foarte repede. Care este atunci problema?

Citeşte mai departe şi ai să afli…

ulei pe lopata nu se lipeste zapada

Problema poluării cu sare gemă!

Clorura de sodiu, adică sarea gemă industrială (o formă de sare de masă mai puţin procesată), asigură o topire rapidă a gheţii prin coborârea punctului de îngheţ al apei, dar devine ineficientă atunci când temperatura de afară scade sub -7° C.

Pe termen scurt, utilizarea sării asigură deszăpezirea drumurilor şi a oraşelor după viscol (chiar şi o singură zi de blocare a drumurilor atrage pierderi economice substanţiale) şi, potrivit statisticilor, reduce frecvenţa accidentelor rutiere cu până la 87%. Pe termen lung, în schimb, folosirea pe scară largă a acestei metode se răsfrânge din plin asupra mediului înconjurător. În fiecare an, pe şoselele şi trotuarele din SUA sunt aruncate în jur de 22 de milioane de tone de sare gemă grunjoasă, substanţă care, după ce îşi face treaba, ajunge în sol…

PUBLICITATE

Salinizarea apelor dulci

După ce este împrăştiată pe străzi, sarea se dizolvă, se separă în ioni de clor şi ioni de sodiu, după care pătrunde în sol şi în pânza freatică, unde creşte gradul de salinitate al surselor de apă dulce. În fiecare primăvară după un dezgheţ rapid, concentraţia de sare din sursele subterane de apă dulce potabilă creşte până la o treime din nivelul de sare al apei oceanice. Dacă lucrurile continuă în acest ritm, se aşteaptă ca, până la sfârşitul acestui secol, majoritatea surselor importante de apă dulce din regiunile nord-estice ale SUA să devină inutilizabile pentru consum.

Impactul asupra florei şi faunei

Nivelurile ridicate de sare periclitează supravieţuirea, creşterea şi reproducerea tuturor formelor de viaţă, pornind de la insecte şi crustacee şi până la peşti şi plante acvatice. Un studiu purtat asupra amfibienilor care depind de apa iazurilor pentru reproducere (îndeosebi salamandre şi broaşte) a descoperit că sarea folosită la deszăpezirea drumurilor rutiere se dispersează pe o rază de 172 de metri de la punctul de utilizare şi, odată ajunsă în zonele umede, afectează numeric cantitatea de ouă depuse şi scade rata de supravieţuire a organismelor în stadiul de ou sau de

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3 4
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE