"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Considerat de unii ca fiind purtator de ghinion, iar de altii ca aducator de noroc, simbolismul numarului 13 este de cele mai multe ori pus sub semnul intrebarii, capatand de-a lungul timpului diferite conotatii.

 

Vom afla in cele ce urmeaza mai multe despre folosirea acestui numar in diverse culturi sau credinte.

 

semnificatia cifrei treisprezece

 

 

Semnificatia simbolica a numarului 13 isi are locul in mitologia nordica, pornind de la un banchet care a avut loc in Walhalla, in cinstea lui Baldur, zeul nobletii si al puterii, la care au fost invitati alti 12 zei.

 

Se spune ca Loki, jonglerul, a venit neinvitat la banchet, ca un al treisprezecelea oaspete. Ceea ce stim ca a urmat este uciderea lui Baldur de catre zeul razboinic Hoor, care a transferat astfel puterile magice catre Loki, considerat ca fiind zeul razboiului, conflictelor si violentei.

 

Simbolistica intunecata a numarul 13 continua in Crestinism, care il asociaza Cinei cea de Taina (doisprezece discipoli si Iisus). In aceasta situatie, 13 este vazut ca un semn prevestitor de rau augur pentru soarta lui Iisus dupa aceasta adunare.

 

De asemenea, se spune ca Cina cea de Taina a avut loc intr-o zi de vineri 13.

 

La capitolul 13 din Evanghelia Sfantului Ioan, dupa anuntarea tradarii lui Iuda, Iisus profeteste negarea lui Petru.

 

Tot intr-o vineri 13, in anul 1307, se spune ca a avut loc asasinarea Cavalerilor Templieri. In anul 1314, Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug, aceasta zi primind o conotatie negativa, mistica, din cauza legaturii cu Cavalerii Templieri.

 

Putem spune ca, intr-un scenariu al unui grup de oaspeti, asa cum sunt asociate figurile lui Iuda si Loki, 13 este un numar nenorocos.

 

Sau putem lua in considerare exact opusul, prin asociarea lui Baldur si Iisus cu numarul 13, iar in acest caz este simbolul ascensiunii, al schimbarii si al stralucirii.

 

In mitologia greaca, Zeus, cel mai putenic zeu, era al treisprezecelea. Astfel, simbolismul numarului 13 este legat de plenitudine, putere, realizare, dezvoltare.

 

Se spune ca Osiris, zeul egiptean al vietii, a fost ucis de fratele sau Seth. Isis, sotia lui Osiris si sora acestuia intentionau sa aduca la viata trupul lui Osiris, de aceea Seth l-a furat, l-a taiat in paisprezece bucati si l-a aruncat. Isis a incercat sa adune bucatile, dar nu

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.