"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

seven − six =

five × four =

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Complexitatea interactiunii cu plantele si mediul inconjurator sau cu celelalte organisme vii este un subiect de cercetare departe de a fi epuizat.

 

Prin minunatul si unicul proces de fotosinteza, plantele transforma bioxidul de carbon in oxigenul necesar vietii.

 

interactiunea cu plantele

 

Simpla lor prezenta in apropierea noastra este importanta pentru starea de bine.

 

Psihologii au constatat ca existenta unei privelisti din natura (parcuri, savane, paduri, ape) diminueaza anxietatea si furia, generand un sentiment de liniste.

 

Pacientii care privesc arbori se recupereaza mult mai repede si au nevoie de mai putine medicamente.

 

Botanistii, poetii si filozofii s-au aplecat asupra studiului si intelegerii plantelor, ca fiinte inzestrate cu calitati deosebite.

 

Haideti sa ne gandim cum plantele cresc in doua directii: pe de-o parte se fixeaza prin radacini in pamant, iar pe de alta parte se inalta spre cer, ca si cum o forta anti-gravitatie le atrage spre inaltimi.

 

Plantele reactioneaza diferit la mediul exterior, au capacitatea de a interactiona intre ele, cu oamenii si cu alte fiinte vii, observa si inregistreaza permanent evenimente, prin moduri care scapa celor cinci simturi ale noastre.

 

Pentru a se apara se acopera cu spini, secreta substante cu gust amar. De exemplu, arborii Accacia, din Africa, se protejeaza astfel atunci cand girafele le mananca frunzele: atunci cand cantitatea consumata este prea mare si le ameninta capacitatea de regenerare, ei secreta o substanta amara si girafele se muta in alta zona. Insa arborii transmit mesajul pericolului si celor invecinati, astfel incat si acestia secreta aceeasi substanta amara.

 

Plantele pot distinge sunete pe care urechea noastra nu le percepe si unde luminoase invizibile pentru oameni, precum infrarosiile sau ultravioletele.

 

Primele plante care ies de sub patura de zapada stiu cand se apropie primavara si degaja caldura pentru a o topi.

 

Un renumit specialist in detectarea minciunilor, Cleve Backster, a facut o serie de experimente conectand plantele la electrozii unui poligraf, iar rezultatele au fost uimitoare.

 

A izolat doua plante in incaperi diferite si, in timp ce frunzele uneia erau rupte, cealalta a reactionat ca si cum i s-ar fi intamplat acelasi lucru.

 

A conectat o planta Dracena – Copacelul fericirii la un poligraf in laboratorul sau si a inregistrat reactia pe care aceasta a avut-o cand, la o conferinta tinuta in alt oras, a vorbit si a proiectat imaginea ei.

 

Acestea sunt doar cateva exemple care confirma capacitatea plantelor de a comunica, sensibilitatea si complexitatea lor

 

Articolul de fata este si o invitatie de a le iubi si proteja, ca pe toate formele de viata de pe Pamant, de a le cunoaste si intelege, pentru a trai in armonie cu natura si pentru a ne bucura de prietenia si darurile acesteia.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.