"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

 

„Multi tati vor suferi din aceasta cauza, dar cercetarile genetice au demonstrat ca cromozomul X, tipic femeiesc, este decisiv in transmiterea genelor legate de inteligenta… Cromozomul X influenteaza mii de gene diferite, multe dintre care influenteaza mai departe cognitia.” – Dr. Keith Witt

 

inteligenta se mosteneste de la mama

 

 

Pana nu demult, se credea ca parintii contribuie in mod egal la transmiterea genelor legate de inteligenta la copii. Mai nou, insa, se pare ca femeile ar avea o influenta mai mare asupra gradului de inteligenta a copiilor decat tatii. Totusi, este important de subliniat ca rezultatele acestor cercetari sunt foarte controversate si nu au fost confirmate inca de alte studii similare. Domeniul geneticii este un camp stiintific foarte extins si foarte complex.

 

Avand in vedere ca subiectul este foarte interesant, ne-am gandit sa preluam aceste informatii si sa le discutam mai in detaliu.

 

Rolurile cromozomilor X si Y

 

Cromozomii sunt structuri celulare alcatuite din acizi nucleici si proteine purtatoare de informatie genetica. Fiecare celula umana poarta o pereche de cromozomi. Femeile au doi cromozomi X, in timp ce barbatii au un cromozom X si un cromozom Y.

 

„Genele conditionate”

 

In esenta, genele conditionate se refera la genele caracteristice sexului. Proprietatile genetice ale genelor conditionate sunt fie activate sau dezactivate in functie de natura si scopul acestor gene.

PUBLICITATE

 

Genele conditionate contin un sistem de „amprentare si etichetare” alcatuit din material biochimic. Acest sistem asigura doua functii esentiale: (1) de depistare si urmarire a punctului de origine al unei gene si (2) de a activa sau inactiva anumite procese din corp.

 

Genele activate influenteaza dezvoltarea genetica, in timp ce genele dezactivate raman latente. Iarasi, daca o caracteristica individuala este influentata de genele mamei, genele paterne sunt dezactivate. Cercetarile asupra influentei mai mari a genelor materne asupra gradului de inteligenta al copilului se bazeaza pe acest mecanism al genelor conditionate.

 

Rezultatele si concluziile studiului

 

Se crede ca abilitatile cognitive mostenite sunt influentate in primul rand de cromozomul X. Teoretic, femeile ar influenta abilitatile cognitive intr-o masura mai mare ca barbatii, intrucat ele detin doi cromozomi X, in timp ce barbatii au doar unul. Bineinteles, baza studiilor nu se rezuma doar la aceasta ipoteza, ci implica si mecanismul conditionarii genelor. Se speculeaza ca inteligenta ar fi o gena puternic conditionata care provine direct la mama. In cadrul studiului, cercetatorii si-au testat ipotezele de lucru pe soareci de laborator. In urma testelor, s-a descoperit ca embrionii carora li s-a administrat mai ales material genetic matern au dezvoltat un craniu si un creier disproportionat de mare comparativ cu dimensiunile corpului.

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...