"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

11 − seven =

20 − 19 =

Un articol de Petrut

loading...

 

Ai ochii caprui ca ai mamei tale si esti inalt(a) ca tatal tau. Dar ceea ce mostenim de la parinti nu se reduce doar la aspectul fizic! Iata si alte trasaturi pe care le mostenim din familie:

 

ce mostenim de la parinti

 

1. Colesterolul marit

 

Multi oameni considera ca problemele de colesterol se datoreaza exclusiv alimentatiei grase, si ca respectarea unei alimentatii sanatoase este de ajuns pentru a preveni problemele de colesterol marit.

 

Dar, uneori, hipercolesterolemia este determinata genetic. Cam 1 persoana din 500 mostenesc o mutatie genetica ce duce la acumularea de colesterol in sange. Aceste persoane pot avea in continuare colesterolul marit chiar si daca nu mananca altceva in afara de fructe si legume!

 

2. Calvitia la barbati se mosteneste de fapt de la mama

 

Una dintre genele care contribuie la calvitie este purtata de cromozomul X, iar barbatii o mostenesc de la mama. Nu o invinovati insa pentru asta, vina nu ii revine in totalitate! In procesul de chelire mai intervin si alti factori cum ar fi dereglarile hormonale, mediul, alimentatia, etc.

 

3. Succesul academic

 

Cand o mama isi mustra copilul pentru ca a incasat o nota proasta si ii atrage atentia ca ea avea rezultate scolare mult mai bune la acea varsta, intr-un fel are dreptate. Succesul academic depinde in proportie de 55% de mostenirea genetica. Exista mii de gene care influenteaza in mod direct performanta scolara. Asa ca daca parintii tai au fost eminenti in scoala, inseamna ca si tu posezi un potential foarte bun.

 

4. Tabietul cafelei

 

Obisnuiesti sa bei multa cafea? Ei bine, poti da vina pe genele mostenite! Cercetatorii au intreprins un studiu comparat asupra unor persoane dependente de cafea si a unor „non-bautori” de cofeina si au descoperit ca cei din urma au un set de gene care determina o absorbtie mai lenta a cofeinei in sange. Asta inseamna ca nu simt nevoia sa bea cu regularitate cafea ca sa se simta energizati.

 

5. Diabetul de tip adult al tanarului

 

Diabetul de tipul 2 apare de regula la persoanele in varsta, dar uneori poate afecta si copiii si adolescentii cu o viata activa. Aceasta boala poarta denumirea de diabet de tip adult al tanarului, si se datoreaza unei mutatii genetice, desi in aparitia bolii sunt angrenati si alti factori precum alimentatia gresita.

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.