"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

„Scrieti numele plantelor cu majuscule, ca nume proprii. De exemplu Coada Calului, Coada Soricelului, Rochita Randunicii. Dobandind aceasta obisnuinta, ne vom raporta cu mai mult respect la natura si la roadele ei minunate, dintre care unele sunt si plantele!

 

Un alt termen corect este Flores tiliae (flori de tei) nu Tiliae flores (vezi cele doua volume editate de OMS, 1999-2001, Selected Medicinae Plants).Ca sa fiu si mai convingator o sa va spun ca folosirea majusculei pentru plante este si punctul de vedere al Academiei Romane”.

 

invata sa respecti plantele

 

 

Sa renuntam la arhaisme si exprimari gresite! Naturism, naturist sau naturopatie?

 

„Un exemplu clasic in aceasta directie este termenul de naturism, folosit astazi de multi diletanti, in mass-media, in reviste, in saptamanale de duzina, in titluri de reviste, magazine de produse naturiste etc.

 

In dictionarul medical (V.Rusu, Editura Medicala 2007) este termenul de naturopatie, mult mai corect cand ne referim la medicina si terapia naturala, nu naturista, termen introdus in limba romana de un diletant in 1985 – Editura Sport-Turism, care nu a avut curiozitatea sa consulte macar Dictionarul Larousse.

 

In toate limbile de circulatie internationala si nu numai, naturopatia se numeste: Therapie naturelle, Natural Therapz, Naturlische therapien, Heilphlanzen therapien, Termeszetgzogzvazsat etc.

 

In limba franceza, naturism este sinonim cu nudism. Nu negam termenul de nudism, dar are alta semnificatie: ceea ce practicam pentru a fi mai eficient, asa cum ne-am nascut, adica talazoterapia, helioterapia, aeroterapia, tratamentele cu namol, fitoterapia si dragostea. La modul simbolic este si nudismul spiritual, adica sa ne aratam lumii cu toate calitatile si defectele noastre pentru a nu fi fatarnici sau mincinosi.

 

Revenind la termenul de nudism, acesta a devenit si mai desuet, deoarece nu de mult timp in Franta exista secta nudistilor, care a fost fondata de un aventurier din Canada, Florian Ahtron, autointitulat profet, care propavaduia traiul in comun, in pielea goala, de la adolescenti pana la cei mai in varsta, indiferent de sex, dedandu-se la cumplite orgii (se pare ca si la noi a fost ceva similar).

 

In urma unei tragice intamplari, cand o adolescenta a nascut un copil in conditii precare, fara asistenta medicala si a murit, politia a fost alertata, iar “profetul” Florian Ahtron a fost expulzat”.

 

Etnobotanice?

 

„Recent s-a introdus termenul de etnobotanice – produse care fac ravagii in randul tinerilor, definind astfel o serie de plante cu actiune halucinogena, termen care insa compromite etnobotanica – disciplina care se ocupa cu culegerea de denumiri populare ale plantelor, nomenclatura populara botanica”.

Terapii alternative sau terapii integrative?

 

„Se mai foloseste termenul de alternativ (verb tranzitiv), care inseamna a reveni succesiv, a lua pe rand un medicament, unul in locul altuia, a schimba. Alternativ (adverb) inseamna ceva care alterneaza, cum este curentul care isi schimba sensul sau intensitatea in perioade regulate. Termenul de alternativa ofera posibilitatea de a alege intre doua sisteme sau solutii. Este valabil si in cazul in care suntem alergici la o anumita substanta a unui medicament.

 

La ora actuala, in ceea ce priveste medicina si terapiile, termenul cel mai potrivit este medicina si terapii integrative, care cuprinde totul, neexcluzand sistemul alopat”.

 

Principii active sau substante active?

 

„ Se mai foloseste expresia principii active, in loc de substante active. Principiile sunt de ordin filozofic, religios. Plantele contin substante active.

 

Si alte asemenea….

 

Un o alta expresie des intalnita este virtutile terapeutice ale plantelor. Oricat de virtuoase ar fi plantele, ele au proprietati terapeutice. Virtutea este o forta morala. Nici proprietatile benefice nu este o exprimare fericita (vine din limba franceza),pentru ca avem o minunata expresie romaneasca-proprietatile binefacatoare”.

 

Multumim, domnule academician Ovidiu Bojor!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.