"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

In acest sezon, sub influenta temperaturilor scazute, tesuturile pot suferi modificari locale, diferite ca intensitate.In ciuda a ceea ce stim din folclor, este contraindicata frecarea partilor degerate cu zapada.

Pentru degeraturi usoare pot fi folosite plante medicinale sub forma de bai locale, comprese sau cataplasme, fara a strange insa prea mult bandajul.

Iata care sunt aceste plante:

cum pot trata degeraturile

1. Flori de galbenele. Se fac bai sau se pun cataplasme cu infuzie preparata din 15-20 grame flori la un litru de apa. Se pot aplica comprese cu tinctura preparata prin macerarea, timp de opt zile, a 30 de grame de flori in 100 ml alcool pur, diluata in proportie de 1:10 cu apa pura.

2. Schinel (iarba amara). Se fac bai locale cu se pun cataplasme cu infuzie din 20 grame planta la un litru de apa.

3. Coaja de stejar. Se fac bai locale cu decoct din 30 grame de coaja la un litru de apa.

” FOLOSESTE SI ACEST TRUC DELOC SCUMP, PENTRU A AVEA PICIOARELE CALDE IN TIMPUL IERNII!”

4. Combinatie din:

Flori de musetel – 10 grame

Flori de galbenele – 20 grame

Menta – 20 grame

Coaja de stejar – 25 grame

Radacina de tataneasa – 25 grame.

Se pun comprese locale cu infuzie (se lasa la infuzat cel putin 15 minute) din doua linguri de amestec de plante la o cana de apa.

Dupa una, doua zile de la aplicarea compreselor locale, pentru refacerea tesuturilor lezate se recomanda urmatorul unguent:

Ceara de albine – 70 grame

Ulei de floarea soarelui obtinut prin presare la rece – 20 grame

Camfor – 10 grame

Tinctura de propolis – 2 grame.

Se topeste ceara de albine la foc moderat sau pe baie de aburi, se adauga uleiul si camforul si se amesteca pana la dizolvare. Se lasa zece minute si se adauga tinctura de propolis, amestecand bine.

Dupa ce se raceste complet, unguentul de aplica local, prin masaje blande.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.