"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Obisnuim sa cumparam destul de des carne, dar cel mai mult o facem in perioada sarbatorilor.

Ca-i cruda ori gatita, ca-i de vita, pasare, porc, miel etc., prin acest text veti putea descoperi cum si cat vom pastra la frigider/congelator un produs ce face parte din alimentatia noastra, ca sa evitam pericolul de a ne imbolnavi.

Mai intai, trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:

conservare carne

– amplasati carnea in partea cea mai rece a frigiderului (temperaturi intre 0°C si +4°C);

– nu stivuiti pachetele/tavitele cu carne cumparate din hipermarketuri. Ele trebuie sa respire;

– indiferent de felul in care este achizitionata carnea- preambalata, in caserole sau in vid- nu o scoateti din ambalaje pentru a o pune pe farfurii ori in cutii ermetice. Riscati sa afectati conservarea, care poate merge de la 3 pana la 4 saptamani.

– produsele din carne preparate si cumparate de la macelar sau de la raioanele speciale din supermarketuri pot fi lasate in ambalajul lor original (ideal este cel din hartie cerata).

PUBLICITATE

Apoi, plecand de la data cumpararii:

– daca vorbim de organe (ficat, rinichi, inima), le putem tine la frigider 1-2 zile, iar la congelator de la 3 pana la 4 luni. In cazul carnii de miel (cotlete/gigot), aceasta poate ramane la congelator intre 6-9 luni.

– carnea de vita pentru friptura se poate pastra la frigider 3 -5 zile, iar la congelator de la 6 pana la 12 luni.

– carnea de porc (coaste sau cea pentru friptura) se tine la la frigider 3-4 zile, iar la congelator 4- 6 luni.

– carnea taiata pentru prepararea unei tocane sau sote se poate pastra la frigider 2 zile, iar la congelator 6 luni. Carnea gatita se tine la frigider 3-4 zile, la congelator, 2-3 luni. Tocatura rezista 1 zi la frigider, 2-3 luni la congelator.

– carnea de gaina, rata, curcan sau bibilica, taiata in bucati, poate sta in frigider 1-2 zile, la congelator- 6 luni. Intreaga o putem lasa la frigider 2-3 zile, la congelator 12 luni.

Pentru a evita orice tip de intoxicatie

Pe cat posibil, folositi pungi izotermice in timpul transportului, nu cumparati carnuri ale caror ambalaje au fost deschise, cu etichete deteriorate peste care s-au lipit altele sau fara etichete. Este nevoie sa verificam data expirarii.

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!