"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Chiar daca de multe ori aschiile sunt invizibile, de obicei sunt destul de dureroase.

Fie ca sunt adanc intrate in piele, fie ca nu, aschiile trebuie inlaturate cat mai repede posibil. Daca o aschie nu este indepartata, fara exceptie se va infecta.

Iata cateva sugestii pentru o extragere nedureroasa a aschiilor:

cum scoatem aschiile intrate in piele

1. Cereti ajutor. 

Rugati un prieten sa va ajute, daca simtiti ca nu va descurcati. Sterilizati o penseta, cu alcool sau prin foc. Daca aschia are un capat iesit din piele, folositi penseta pentru a o extrage. Daca aschia a patruns complet in piele, cel care va ajuta ar trebui sa foloseasca un ac sterilizat pentru a face o mica incizie in piele deasupra varfului aschiei. Ridicati putin pielea, introduceti acul sub ea, pana cand aschia poate fi apucata cu penseta si extrageti. Daca aschia este prea mica sau nu poate fi apucata cu penseta, folositi o lupa.

2. Lasati apa calda sa isi faca treaba, daca sondarea cu acul sterilizat nu a dat rezultate. 

Introduceti partea afectata in 200 ml-300 ml apa calduta, in care ati adaugat o lingurita de sare. Dupa 15 minute de inmuiere, bucatica de lemn se va inmuia, ceea ce poate impinge aschia afara automat.

3. Incercati cu banda adeziva. 

Daca nu suportati gandul de a folosi penseta sau un ac pe pielea dumenavoastra, nu trebuie decat sa acoperiti aschia cu banda adeziva (dupa ce ati inmuiat putin portiunea cu apa calduta) si apoi sa o desprindeti, iar aschia va ramane lipita de aceasta. Simpla inlaturare a bucatii de banda adeziva extrage aschia simplu si fara durere. Metoda este eficienta in situatia in care aschia nu a penetrat foarte adanc.

4. Dupa ce aschia a fost complet inlaturata, prin oricare din metodele de mai sus, curarati locul cu un antiseptic si acoperiti-l daca este cazul.

Masuri preventive:

• In curte sau ori de cate ori mergeti pe podele sau pe plansee de lemn negeluite si nefinisate, purtati pantofi.

• Curatati imediat pilitura de metal, cioburile de sticla si aschiile de lemn, atunci cand se produc in casa.

• Manevrati cu atentie sticla sparta.

• Purtati manusi de gradinarit din piele atunci cand umblati cu plante care au spini.

• Puratati manusi cand

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.