"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Spunea Liiceanu in prefata la cartea “322 de vorbe memorabile ale lui Petre Tutea” (recent s-au implinit 25 de ani de la moartea lui) astfel: “Cu Tutea ne aflam in fata celui mai lapidar ganditor roman.

 

Un om care a vorbit enorm in viata lui a reusit sa rosteasca, la sfarsitul ei, lucrurile esentiale despre Dumnezeu, om, moarte si eternitate in cele mai putine cuvinte”.

 

ce trebuie sa stim despre ateism

 

Nici Eminescu nu a uzitat in scrierile sale prea multe cuvinte. Insa mereu a stiut sa le ofere sensuri noi. A fost suficient pentru a ramane posteritatii ca geniu al literaturii romane, dar si ca jurnalist de exceptie.

 

Intorcandu-ma la Petrea Tutea, comparat de parintele Staniloae cu Socrate, desi eseistul si filozoful roman nu s-a considerat niciodata astfel, ci mai degraba un fel de “popa fara parohie”, care spovedeste peste tot, m-am gandit ca, in apropierea sarbatorilor crestine, ar fi potrivit sa va fac cunoscuta parerea lui Tutea despre ateism.

 

Inainte de toate, as vrea sa reamintesc ca ateistii au primit o educatie religioasa, dar, din orgoliu, vor sa renasca, sa se emancipeze, sa faca din ateism un sistem de gandire unica.

PUBLICITATE

 

Ei cred ca omul este insusi Dumnezeu. Ei au idoli umani, il inlocuiesc pe Dumnezeu cu un sportiv, cantaret, om politic… Se multumesc sa demoleze, fara sa propuna altceva care sa raspunda asteptarilor omului, sunt un amalgam de superstitii, credinte, religie…

 

Acum, opiniile lui Tutea despre ateism!

 

“O baba murdara pe picioare, care sta in fata Maicii Domnului in biserica, fata de un laureat al premiului Nobel ateu- baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor, iar ca ateu, asta moare asa, dihor”.

 

“Eu cand discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Intre un credincios si un necredincios nu exista nicio legatura. Ala e mort, sufleteste mort, iar celalalt e viu si intre viu si un mort nu exista nicio legatura. Credinciosul crestin e viu”.

 

“Ateii si materialistii ne deosebesc de animale prin faptul ca nu avem coada”.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE