"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Atunci cand luati o gura de cafea sau de bautura fierbinte va puteti provoca o arsura oribila, care necesita o actiune imediata.


Ce este de facut?

arsuri limba

1. Clatiti imediat gura sau faceti gargara cu apa rece timp de cel putin cinci minute.

2. Cateva zile, evitati alimentele crocante, mancarurile si bauturile fierbinti. A manca alimente moi si neiritante constituie o necesitate in aceasta situatie.

3. Raciti arsura, fie luand un cub de gheata in gura, care ajuta la diminuarea temperaturii si a durerii , fie luand o lingura de inghetata, ca sa ajutati la controlul actului inghitirii.

4. Faceti gargara cu apa sarata. Clatiti gura cu o solutie calda de apa si sare de bucatarie (o jumatate de lingurita de sare dizolvata in 250 ml apa), astfel realizati curatarea zonei si ajutati la vindecarea arsurii.

5. Invatati de la arsura. Data viitoare fiti atenti cand comandati pizza, sorbiti din cafea sau ceai sau mancati ceva abia scos din cuptor. Evitati cuptorul cu microunde, pentru ca dincolo de efectele adverese ale radiatiilor, alimentele se incalzesc adesea inegal.

6. Lasati orice fel de mancare sau orice bautura fierbinte sa se raceasca cel putin trei-cinci minute inainte de lua prima inghititura.

Orice arsura care nu trece in trei pana la sapte zile necesita prezentarea la medic, pentru ca poate fi semnul unei infectii sau al altei afectiuni.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.