"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Te-ai plictisit sa cauti in magazine un salam care sa fie pe gustul tau? Iti doresti unul deosebit, spornic si sanatos? Sa stii ce contine exact?

 

Raspunsul la toate aceste intrebari il ai, urmarind reteta de mai jos, descoperita de mine intr-o cartulie veche, de prin anii ‘’77, aparuta la Editura “Ceres”, sub semnatura lui Viorel Suciu si Gheorghe Szekely, numita special “Taiem porcul, cum il preparam?”.

 

La acest salam de calitate, repet cu gust deosebit, este nevoie de prad, preparat cu o zi inainte. Apoi 4 kg de carne de porc, curatata de grasimi si pielite, se taie fasii sau cubulete de 40-50 g.

 

Se presara carnea cu un amestec de sare si silitra: 20 g sare si 1 g silitra la fiecare kg de carne. Se amesteca bine carnea cu sare pana suntem siguri ca amestecul a ajuns pe fiecare bucatica de carne.

 

Dupa aceea, carnea se aseaza foarte indesat intr-un vas de lemn, in asa fel incat sa nu ramana goluri si suprafata sa aiba cat mai putin contact cu aerul.

 

Se lasa asa 3 zile, intr-o incapere de 8-10 grade C.

 

Se prepara 1 kg de prad (tocatura de carne de vita) din carne de vita de la gat, condimentata cu 20 g de piper fin pisat si cu 2,5 zeama de usturoi pisat si trecut prin tifon (cantarim 10 g de usturoi si folosim un sfert din acesta).

 

Se spune ca pradul constituie “liantul” salamurilor de calitate si al carnatilor de casa.

 

Se introduc bucatile de carne maturate in prad si se framanta in asa fel ca fiecare bucatica de carne sa fie acoperita cu prad.

 

Se umple foarte indesat, in mat de vita, fara sa ramana goluri de aer. Se zvanta si se afuma incalzind afumatorul, ca salamul sa se usuce. Dupa afumare, se fierbe salamul (care are un diametru de 6-8 cm) timp de o ora in apa de 75-80 grade C.

 

Se sterge de umezeala si se da la fum rece pentru 24 de ore.

 

Se pune la zvantat si racit in incapere bine aerisita. Cand s-a racit, se poate consuma.

 

Sa aveti pofta!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.