"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 × 4 =

19 + 14 =

Un articol de Petrut

 

Grijile si emotiile negative nu numai ca te epuizeaza psihic, ci iti subrezesc efectiv intreg organismul! Potrivit cercetatorilor, insistarea asupra gandurilor negative favorizeaza aparitia bolilor si contribuie la agravarea acestora.

 

In cazurile de cancer, s-a dovedit clinic ca gandirea negativa determina in mod direct inmultirea celulelor bolnave!

 

iertarea cea mai buna arma

 

Studiile stiintifice intaresc tot mai mult ideea ca despovararea de gandurile si emotiile negative reprezinta un pas esential catre vindecarea de boli fizice. Din punct de vedere clinic, renuntarea la balastul emotional si iertarea, respectiv nutrirea sentimentelor pozitive de generozitate, intelegere, compasiune si iubire se contureaza ca un mijloc concret de prevenire si depasire a bolilor, printre care si cancerul.

 

Desi vindecarea de traumele emotionale nu este deloc o chestiune usoara, majoritatea medicilor sunt de acord ca linistirea „sufletului” incurajeaza vindecarea corpului fizic. Daca acum zece ani in urma, stiinta medicala putea cel mult sa speculeze asupra acestei relatii de cauzalitate, in prezent exista numeroase dovezi clinice si empirice in sprijinul acestei idei.

Iertarea imbunatateste calitatea vietii per ansamblu

Frustrarea, furia, ranchiuna si negativismul sunt pur si simplu toxice. Potrivit mai multor cercetatori, insistarea asupra acestor sentimente si emotii negative contribuie in primul rand la imbolnavirea de anxietati cronice. Mai departe, anxietatea determina secretarea unor cantitati mai mari de cortizol si adrenalina care, la randul lor, deterioreaza celulele si predispun corpul la imbolnavirea de cancer.

 

Un studiu clinic recent desfasurat asupra unui numar de 80 de pacienti cu cancer s-a concentrat asupra masurarii impactului exercitat de sentimentele de autoacceptare, de optimism si iertare asupra activitatii canceroase dupa ce pacientii au primit consiliere psihologica si cursuri de dezvoltare a inteligentei emotionale. Pacientii care au inregistrat un progres bun pe timpul terapiei psihologice au demonstrat la finalul studiului o reducere a activitatii canceroase!

Iertarea ca mijloc de intarire a increderii de sine

Mentinerea permanenta in planul constiintei a evenimentelor negative care evoca sentimente de durere, umilinta si insulta induce simptome fizice concrete. Evocarea amintirilor neplacute declanseaza instantaneu in corp anumite raspunsuri emotionale si fiziologice.

 

Cele mai frecvente raspunsuri fiziologice sunt:

 

• Cresterea tensiunii arteriale

• Intensificarea transpiratiei

• Incordarea musculaturii

 

Este vorba, iata, de aceleasi simptome generate de anxietate si de stres. O serie de studii stiintifice au confirmat faptul ca persoanele care nutresc sentimente de iertare si de compasiune fata de cei care i-au ranit si nedreptatit manifesta un raspuns la stres mai redus. Un alt studiu observational a aratat ca 1500 de adulti care i-au iertat pe cei care le-au facut rau s-au declarat mai multumiti de cursul vietii lor, mai increzatori si mai putin stresati si anxiosi.

 

S-a dovedit ca iertarea este un excelent mijloc de vindecare si pentru victimele abuzurilor emotionale grave. Un studiu desfasurat asupra unui esantion de sex feminin separat in doua grupuri a aratat ca primul grup, care s-a concentrat asupra iertarii agresorilor, s-a bucurat de rezultate mai bune decat cel de-al doilea grup, care s-a concentrat pe dezvoltarea asertivitatii, validarea propriei furii si dezvoltarea de abilitati interpersonale.

 

Femeile din primul grup au manifestat la final o mai buna stima de sine, respectiv o ameliorare a depresiei, a anxietatii si a stresului post-traumatic. Rezultatele obtinute de acestea s-au mentinut chiar si dupa mai multe luni dupa incheierea testului.

Iertarea are efecte pozitive asupra sistemului imunitar

Un alt studiu stiintific desfasurat de curand asupra unui numar de 80 de pacienti cu HIV s-a concentrat, in mod similar, pe masurarea efectelor gandirii optimiste si a sentimentelor pozitive precum iertarea asupra sanatatii fizice. Pacientii care au reusit sa ierte au demonstrat o intarire considerabila a sistemului imunitar.

 

Nu trebuie neglijat nici faptul ca iertarea stabilizeaza tensiunea arteriala si tonusul cardiovagal. Cercetatorii au demonstrat ca nutrirea sentimentelor de iertare a produs efecte protectoare excelente asupra sistemului cardiovascular. La polul opus, alimentarea furiei deterioreaza sanatatea cardiovasculara si slabeste muschii inimii.

Iertarea imbunatateste calitatea somnului

Un alt studiu stiintifc a aratat ca iertarea in urma conflictelor interpersonale a determinat o imbunatatire a calitatii somnului, in timp ce nutrirea de sentimente negative a dus la deteriorarea somnului.

 

Aceasta este doar o scurta trecere in revista a puterii vindecatoare a iertarii. Avand in vedere cele precizate aici, ce-ar fi sa facem cu totii un efort de a-i ierta pe cei care ne-au ranit intr-un fel sau altul? Procesul incepe cu iertarea de sine, si continua apoi cu nutrirea de sentimente de iertare si compasiune fata de altii. Daca nu stii exact de unde sa incepi, cere sfatul unui psihoterapeut integrativ experimentat.

 

Desprinde-te de trecut si concentreaza-te asupra prezentului!

 

Referinte
The unique effects of forgiveness on health: an exploration of pathways.Lawler KA, Younger JW, Piferi RL, Jobe RL, Edmondson KA, Jones WH – J Behav Med – April 1, 2005; 28 (2); 157-67
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17453329
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/1467-9280.00320

Despre autor:

Petrut s-a alaturat echipei Secretele pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii despre o viata sanatoasa. Pe Petrut il puteti gasi pe facebook! si Google+.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.