"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

Grijile si emotiile negative nu numai ca te epuizeaza psihic, ci iti subrezesc efectiv intreg organismul! Potrivit cercetatorilor, insistarea asupra gandurilor negative favorizeaza aparitia bolilor si contribuie la agravarea acestora.

In cazurile de cancer, s-a dovedit clinic ca gandirea negativa determina in mod direct inmultirea celulelor bolnave!

iertarea cea mai buna arma

Studiile stiintifice intaresc tot mai mult ideea ca despovararea de gandurile si emotiile negative reprezinta un pas esential catre vindecarea de boli fizice. Din punct de vedere clinic, renuntarea la balastul emotional si iertarea, respectiv nutrirea sentimentelor pozitive de generozitate, intelegere, compasiune si iubire se contureaza ca un mijloc concret de prevenire si depasire a bolilor, printre care si cancerul.

Desi vindecarea de traumele emotionale nu este deloc o chestiune usoara, majoritatea medicilor sunt de acord ca linistirea „sufletului” incurajeaza vindecarea corpului fizic. Daca acum zece ani in urma, stiinta medicala putea cel mult sa speculeze asupra acestei relatii de cauzalitate, in prezent exista numeroase dovezi clinice si empirice in sprijinul acestei idei.

PUBLICITATE

Iertarea imbunatateste calitatea vietii per ansamblu

Frustrarea, furia, ranchiuna si negativismul sunt pur si simplu toxice. Potrivit mai multor cercetatori, insistarea asupra acestor sentimente si emotii negative contribuie in primul rand la imbolnavirea de anxietati cronice. Mai departe, anxietatea determina secretarea unor cantitati mai mari de cortizol si adrenalina care, la randul lor, deterioreaza celulele si predispun corpul la imbolnavirea de cancer.

Un studiu clinic recent desfasurat asupra unui numar de 80 de pacienti cu cancer s-a concentrat asupra masurarii impactului exercitat de sentimentele de autoacceptare, de optimism si iertare asupra activitatii canceroase dupa ce pacientii au primit consiliere psihologica si cursuri de dezvoltare a inteligentei emotionale. Pacientii care au inregistrat un progres bun pe timpul terapiei psihologice au demonstrat la finalul studiului o reducere a activitatii canceroase!

Iertarea ca mijloc de intarire a increderii de sine

Mentinerea permanenta in planul constiintei a evenimentelor negative care evoca sentimente de durere, umilinta si insulta induce simptome fizice concrete. Evocarea amintirilor neplacute declanseaza instantaneu in corp anumite raspunsuri emotionale si fiziologice.

Cele mai frecvente raspunsuri fiziologice sunt:

• Cresterea tensiunii arteriale

• Intensificarea transpiratiei

• Incordarea musculaturii

Este vorba, iata, de aceleasi simptome generate de anxietate si de stres. O serie de studii stiintifice au confirmat faptul ca persoanele care nutresc sentimente de iertare si de compasiune

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!