"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Senzatia de voma provoaca evacuarea violenta a continutului stomacului pe gura, printr-un act reflex sau din cauze patologice si este raspunsul organismului, care se protejeaza astfel de o agresiune externa.

 

De obicei, varsaturile sunt un fenomen pasager, iar dupa golirea continului stomacului se pot administra plante si ceaiuri medicinale calmante.

 

Iata cateva sugestii:

 

asa scapi de greata

 

 

1. Frunze de menta. Infuzie preparata din una, doua lingurite la frunze la 200 ml apa. Se bea treptat, cu inghituri mici, caldut, neindulcit, eventual cu o felie de lamaie.

 

2. Frunze de roinita (lamaita). Infuzie preparata din una, doua lingurite la frunze la 200 ml apa. Se beau doua, trei cani pe zi. Este un bun remediu si pentru starile de voma provocate de sarcina sau pentru raul de miscare.

 

3. Ghimbir. Se curata si se da o radacina de ghimbir prin razatoarea cu gauri mari.Pentru o cana de ceai este nevoie de doua lingurite cu varf de razatura de ghimbir. Peste aceasta cantitate, intr-un vas, se adauga o cana si jumatate de apa rece si se pune la fiert. Dupa ce incepe sa clocoteasca, se acopera si se lasa la foc mic zece minute. Se obtine o bautura usor iute. Se consuma caldut, neindulcit, eventual cu adaos de lamaie. Este, de asemenea, un excelent remediu pentru greturile din timpul sarcinii si pentru raul de miscare.

 

4. Amestec de plante:

 

– Frunze de menta: 30 grame

 

– Frunze de roinita: 30 grame

 

– Talpa gastii: 20 grame

 

– Flori de tei: 20 grame

 

Se prepara o infuzie dintr-o lingura de amestec la o cana cu apa. Se beau doua, trei cani pe zi.

 

In cazul in care starea de voma persista, pentru a stimula actul reflex, se pot administra radacina de Ciubotica cucului sau de Sapunarita, sub forma de decoct din una doua lingurite, la o cana de apa. Se beau una, doua cani pe zi sau la nevoie.

 

Cauzele starii de voma pot fi multiple, de aceea este bine ca intai sa se stabileasca diagnosticul: indigestie, ulcer, intoxicatie alimentara sau alcoolica, sarcina, afectiuni hepatobiliare, emotii puternice, frica, tratament medicamentos, chimioterapie s.a.m.d.

 

Cand mergem la medic?

 

Nu toate starile de voma sunt motive de prezentare la medic. Daca voma nu se opreste, ducand la deshidratare, daca este insotita de dureri puternice abdominale sau craniene, daca apare dupa un traumatism sau este insotita de alterarea starii de cunostinta, de febra mare si in cazul in care voma nu dispare dupa doua-trei zile, atunci este nevoie sa mergem la medic.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.