"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

In aceasta perioada, alaturi de mesele imbelsugate, exista si tentatia unui „pahar in plus”, cu scuza ca este sarbatoare, iar linia care separa un consum responsabil de exces si dependenta este una foarte fina.

Stim cu totii ca orice exces dauneaza. Pentru a afla daca aveti probleme cu bautura, puteti raspunde la acest chestionar simplu:

probleme cu alcoolul

1. V-ati gandit vreodata sa renuntati complet la alcool, din cauza starii de a doua zi?

2. V-at simtit vreodata deranjat de criticile celorlalti la adresa faptului ca beti?

3. V-ati simtit vreodata vinovat de faptul ca beti?

4. Luati cate o dusca dimineata?

5. Aveti probleme de sanatate care credeti ca sunt sau au fost legate de consumul de alcool?

6. Va neglijati familia, munca, prietenii sau ati avut probleme cu legea din cauza alcoolului (agresivitate, accidente sau permis de conducere suspendat)?

PUBLICITATE

7. Sunteti violent atunci cand beti un…pahar in plus?

Daca aveti cel putin doua raspunsuri de DA, exista o probabilitate foarte mare (spre 90%) sa aveti o dependenta de alcool si ar trebui sa apelati la ajutor profesionist, iar daca mahmureala devine o stare care apare cu regularitate, trebuie sa va puneti intrebari in legatura cu consumul de alcool.

Iata si ” ALCOOLUL – MEDICAMENT, ALIMENT SAU OTRAVA? CAT DE MULT ESTE PREA MULT? EFECTE SI SFATURI UTILE.“

In cazul in care ati trecut recent printr-o mahmureala, nu veti mai dori vreodata alta.

Asadar, cum evitati mahmureala?

1. Beti mai putin sau deloc. Este primul si cel mai important sfat. Fiti cinstiti fata de propria persoana si ferm cu altii. Daca aveti a doua zi o activitate importanta sau va confruntati o situatie in care este nevoie de performanta, trebuie sa conduceti masina sau sa pilotati un avion, nu beti nimic in noaptea dinainte. Chiar daca poate va simtiti bine, cu siguranta nu sunteti bine.

2. Beti incet. Cu cat beti mai incet, cu atat mai putin alcool ajunge la creier, chiar daca, de fapt, beti mai mult. Dati organismului timp sa „arda” alcoolul ingerat.

3. Beti apa, sucuri naturale si ceaiuri de plante. Acesta este cel mai bun sfat, in afara faptului de a bea mai putin sau deloc. Alcoolul provoaca deshidratarea organismului. Daca inainte de culcare si a

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE