"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

 

Nu mai e mult pana la Craciun, si multa lume studiaza deja ofertele de brazi de pe piata. Mare atentie, insa! Coniferele pot aduce oaspeti nepoftiti – insecte parazitare periculoase.

 

Cei care cred ca insectele nu reprezinta un pericol iarna, cand temperaturile sunt scazute, se insala! 

 

Acestea nu mor, ci intra in stare de hibernare, iar atunci cand sunt „primite” in casa, devin cat se poate de vioaie si pot sa infesteze rapid casa! Cei care cumpara brazi artificiali nu trebuie sa-si faca probleme in privinta afidelor, dar cei care vor arbori naturali trebuie sa verifice daca acestia sunt infestati cu insecte si sa ia cateva masuri de precautie pentru a preveni infestatiile.

 

Cel mai adesea, brazii, pinii si molizii sunt infestati cu afide, insecte parazitare de dimensiuni mici si de culoare inchisa. Dar coniferele mai pot fi purtatoare si de insecte cu chitina tare, tenebrionidae, psocide si capuse!

 

Chiar daca, la prima vedere, bradul pare curat, trebuie sa cauti totusi urme de oua sau cuiburi. Petele mici de culoare alba indica existenta unor insecte numite adelgide. Iar excrescentele sferice de marimea unei nuci trebuie neaparat indepartate! Acestea sunt oua de calugarita, si pot ecloza la caldura!

 

Masuri concrete de prevenire a infestatiilor cu insecte

 

Avand in vedere ca bradul va fi tinut in casa, folosirea de insecticide iese din discutie. Cea mai buna metoda de a preveni infestatia casei cu insecte este inspectarea cu atentie a bradului la fata locului inainte de cumparare. Dar dupa cum am mentionat mai sus, o simpla inspectie vizuala nu garanteaza intotdeauna ca bradul de Craciun este curat!

 

Ce e de facut atunci, te-ntrebi?

 

Ei bine, adauga 50 de ml de alcool medicinal (spirt) la 500 de ml de apa, apoi umple cu acest amestec un recipient cu pulverizator . Dupa ce ai scuturat afara bradul si l-ai asezat apoi pe pozitie in casa, stropeste-l de cateva ori cu amestecul mai sus mentionat. In acest mod te asiguri ca vei scapa de “vietuitoarele” care se ascund in el.

 

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.