"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

14 − 14 =

3 × 4 =

Un articol de Razvan

Esential este sa dormi suficiente ore pe noapte, dar stiai ca si modul in care dormi isi poate pune amprenta asupra sanatatii? In continuare vom arunca o privire asupra celor mai comune opt pozitii de dormit si efectele lor asupra corpului.


Cea mai indicata pozitie de dormit!

 

scapa de durerile de spate

1. Intins pe spate, cu bratele pe langa corp

Aceasta este considerata cea mai buna pozitie de dormit, deoarece solicita cel mai putin coloana vertebrala si gatul, cu conditia ca perna sa nu fie foarte inalta. Minusurile acestei pozitii de dormit sunt predispozitia crescuta pentru sforait si pentru apneea somnului.

 

2. Intins pe spate, cu bratele ridicate

Poreclita si pozitia „stelei-de-mare”, aceasta pozitie este si ea benefica pentru spate. Indiferent daca obisnuiesti sau nu sa dormi cu bratele incolacite in jurul pernei, dormitul pe spate poate preveni aparitia ridurilor faciale si a iritatiilor acneice. Principalul dezavantaj este acela ca, si in acest caz, dormitul pe spate poate agrava sforaitul si problemele de reflux gastrointestinal. In plus, ridicarea bratelor poate tasa nervii umerilor, provocand dureri.

 

3. Cu fata in jos

Dormitul pe burta poate imbunatati digestia, dar presupune inclinarea capului pe o parte pentru respiratie, ceea ce suprasolicita vertebrele si musculatura gatului. Dormitul pe burta mai poate genera si dureri de spate, avand in vedere ca arcul coloanei vertebrale nu este sprijinit suficient.

 

4. In pozitie fetala

Dormitul in pozitie ghemuit si cu barbia coborata catre piept poate parea confortabil, dar nu se numara printre pozitiile benefice pentru corp. De fapt, aceasta pozitie de dormit este considerata cea mai nepotrivita, deoarece suprasolicita atat spatele cat si gatul.

Ghemuirea exagerata poate si sa ingreuneze actul respiratiei. Singurele avantaje ale acestei pozitii de dormit sunt ca relaxeaza corpul in timpul sarcinii si ca reduce sforaitul.


5. Intins pe o parte, cu bratele pe langa corp

Dormitul intins pe o parte, cu bratele coborate pe langa corp, asigura cel mai bun suport pentru coloana vertebrala, ceea ce poate reduce durerile de spate si de gat, precum si simptomele de apneea somnului. Dezavantajul acestei pozitii este ca incurajeaza lasarea pielii, favorizand aparitia ridurilor faciale si lasarea sanilor.

 

6. Intins pe o parte, cu bratele ridicate

Aceasta pozitie de somn atrage beneficii similare dormitului pe o parte cu

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.