"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Conform datelor statistice oficiale, numarul soferilor care isi pierd controlul la volan este in crestere. Aceleasi statistici arata ca din ce in ce mai multi soferi injura sau vocifereaza, se angajeaza riscant in depasirea cozilor, au comportamente periculoase si chiar ataca alti soferi.

pericolul agresivitatii la volan

Psihologii sunt de parere ca, desi majoritatea soferilor nu participa la „furia soselelor”, toti suntem intr-o oarecare masura agresivi la volan.

Inca de mici, invatam atitudinile competitive de la parintii nostri, de la prieteni, din filme sau din mediul online, iar cand incepem sa sofam aceste atitudini sunt deja fixate, le consideram un „rau necesar”.

PUBLICITATE

Iata cateva dintre simptomele sofatului agresiv: senzatia ca suntem stresati la volan, injuraturi, viteza, tipete, claxonat prelungit, gesturi obscene, depasirea cozilor, depasirea brusca si riscanta, complacere in fantasme violente sau sentimente de furie, intrare in competitie cu ceilalti soferi sau impulsul de a conduce periculos.

Anonimatul contribuie mult la aceste situatii, in masina tindem sa ne dezumanizam si nu ne gandim: „Iata un om ca mine, cu temeri, cu aspiratii, cu dragoste, cu vulnerabilitati”. Gandim mai degraba: „ Este un nemernic, o sa ii arat eu lui”.

Iata cateva „trucuri” pe care vi le ofera specialistii pentru a va relaxa la volan si cateva moduri pentru a evita soferii furiosi sau agresivi:

1. Acordati-va mai mult timp. Adesea, parca avem o bomba cu ceas in spatele nostru chiar inainte de a ne urca in masina. Am tipat deja la un copil sau la partener/partenera, am ratat micul dejun. Un abuteiaj, un viraj prost, rosu la semafor sau lucrari la carosabil si…suntem gata sa facem moarte de om. Este mai simplu sa faceti un plan: durata drumului, posibile intarzieri, traseu alternativ si, daca este necesar, plecati la drum cu 30 minute inainte de ora anuntata.

2. Dati o mana de ajutor. In loc sa injurati sau sa intrati in competitie cu ceilalti soferi, ajutati-i. Lasati-i sase bage in fata, sa va depaseasca. Daca sunteti un sofer amabil, stresul se risipeste.

3. Conduceti pe banda din dreapta. Soferii evita, de obicei, banda din dreapta, pentru ca li se pare ca pierd prea mult timp. Conducand pe banda din dreapta, veti reusi sa tineti pasul cu soferii mai putin agresivi si veti descoperi ca nu mergeti chiar

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!