"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

In societatea noastra, perfectionismul genereaza reactii pozitive, dar nu este nici pe departe o garantie a succesului, ci mai degraba poate fi perceput ca o boala ce afecteaza milioane de oameni.

Cum se traduce perfectionismul? Dorinta permanenta de a fi cel mai bun, de a avea control deplin asupra propriei vieti, de a fi pe placul celor din jur, pentru a primi laude si aprobare.

Majoritatea celor care sunt perfectionisti au fost invatati inca de mici, de catre parinti, ca trebuie sa fie cei mai buni. Uneori, perfectionismul se dezvolta si pe parcursul vietii, la presiunea unor factori externi – necesitatea de a da randament la locul de munca, competitivitatea generata de contextul economic si social.

PUBLICITATE

perfectionismul este o metoda de sabotare

Dar acest stil de viata nu poate fi adoptat de toata lumea (si nici nu este de dorit asa ceva), impactul negativ pe care il are poate genera anxietate, diminuarea increderii in sine, apare sentimentul de ratare, toate acestea conducand sigur la depresie.

Iata intrebarile la care puteti raspunde atunci cand nevoia de a fi cei mai buni va copleseste si va ganditi de ce ar trebui sa va opriti:

Simtiti in permanenta nevoia de a face pe plac celorlalti?

Inca din copilarie ni s-a spus sa tintim cat mai sus, fie ca este vorba despre familie sau despre scoala si am primit recompense pentru efortul depus, daca rezultatele au confirmat asteptarile parintilor sau profesorilor. Atunci cand eforturile nu aduc succesul, apare pedeapsa, pe care invatam sa o acceptam ca parte a procesului.

Notele bune din scoala si dorinta de a fi pe plac parintilor genereaza mari frustrari viitorului adult, daca nu devine constient de faptul ca singura persoana in fata careia trebuie sa fie cel mai bun este el insusi.

Amanati mereu momentul pentru a incepe ceva sau nu duceti lucrurile pana la capat din cauza incertitudinii?

Niciodata nu va simtiti suficient de pregatiti pentru a face un anumit lucru si va tot promiteti ca va aveti apuca la un moment dat.

Sub presiunea familiei si a societatii, ne stabilim uneori obiective marete, uneori neconforme cu realitatea si cu propriile capacitati. Ca urmare a amanarilor, se instaleaza incertitudinea, apoi frica de a mai face ceva, apare un blocaj psihic, iar rezultatele inseamna esec sigur, anxietate si,

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE