"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

Planeta noastra este albastra atat la exterior, cat si la interior. Sub un vulcan din Muntii Anzi s-a descoperit un rezervor masiv de apa, iar sub scoarta Terrei ar putea exista multe alte palcuri de apa sub alti vulcani importanti.

Intinderea de apa neasteptata, care este amestecata cu magma partial topita, ar putea explica de ce si cum au loc eruptiile vulcanice.

s-a descoperit un lac urias sub vulcan

Aceasta masa de apa ar putea juca un rol si in formarea scoartei continentale, si ar putea intari ideea ca interiorul planetei noastre este strabatut la interior de o retea vasta de apa inca de la formarea Terrei.

PUBLICITATE

Maruntaiele Pamantului aduse in laborator

Jon Blundy, cercetator al Universitatii Bristol din UK, si colegii sai au facut aceasta descoperire pe timpul investigatiilor asupra unei „anomalii” de proportii aparute la o adancime de 15 kilometri sub vulcanul Uturuncu din Anzii Bolivieni, in prezent inactiv. Anomalia, denumita corpul de magma Altiplano-Puna, incetineste undele seismice si conduce electricitatea, spre deosebire de magma din jurul ei. Echipa lui Blundy a colectat roci scoase la suprafata de o eruptie a vulcanului Uturuncu in urma cu 500.000 de ani si le-a amestecat cu diferite cantitati de apa, dupa care le-a adus in laborator, unde le-a expus la conditii similare celor create de anomalie.

Este vorba de presiuni de 30.000 de ori mai mari decat presiunea atmosferica, si temperaturi de pana la 150 °C. „Am reprodus in laborator conditiile de mare adancime terestra”, a afirmat Blundy.

Cercetatorii au descoperit ca, la un anumit volum de apa, conductivitatea electrica a atins exact valoarea inregistrata pentru anomalie. „Raportat la greutate, am calculat ca aceasta contine apa in proportie de 8-10 la suta”, sustine Blundy.

Un volum urias

Corpul de magma Altiplano-Puna are un volum estimat de 500.000 de kilometri cubi, asa ca cercetatorii considera ca ar contine la fel de multa apa precum unele dintre cele mai mari lacuri cu apa dulce ale Terrei. „Este vorba de un volum cuprins undeva intre cel al Lacului Superior si cel al Lacului Huron”, a mai informat Blundy. „Asadar, vorbim de o cantitate uriasa de apa.”

Alte anomalii cu un grad similar de conductivitate neasteptata au fost descoperite sub alti vulcani, precum cei din Zona Vulcanica Taupo din Noua Zeelanda si Muntele

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restu articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!