"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

 

Planeta noastra este albastra atat la exterior, cat si la interior. Sub un vulcan din Muntii Anzi s-a descoperit un rezervor masiv de apa, iar sub scoarta Terrei ar putea exista multe alte palcuri de apa sub alti vulcani importanti.

 

Intinderea de apa neasteptata, care este amestecata cu magma partial topita, ar putea explica de ce si cum au loc eruptiile vulcanice.

 

s-a descoperit un lac urias sub vulcan

 

 

Aceasta masa de apa ar putea juca un rol si in formarea scoartei continentale, si ar putea intari ideea ca interiorul planetei noastre este strabatut la interior de o retea vasta de apa inca de la formarea Terrei.

 

Maruntaiele Pamantului aduse in laborator

 

Jon Blundy, cercetator al Universitatii Bristol din UK, si colegii sai au facut aceasta descoperire pe timpul investigatiilor asupra unei „anomalii” de proportii aparute la o adancime de 15 kilometri sub vulcanul Uturuncu din Anzii Bolivieni, in prezent inactiv. Anomalia, denumita corpul de magma Altiplano-Puna, incetineste undele seismice si conduce electricitatea, spre deosebire de magma din jurul ei. Echipa lui Blundy a colectat roci scoase la suprafata de o eruptie a vulcanului Uturuncu in urma cu 500.000 de ani si le-a amestecat cu diferite cantitati de apa, dupa care le-a adus in laborator, unde le-a expus la conditii similare celor create de anomalie.

 

Este vorba de presiuni de 30.000 de ori mai mari decat presiunea atmosferica, si temperaturi de pana la 150 °C. „Am reprodus in laborator conditiile de mare adancime terestra”, a afirmat Blundy.

PUBLICITATE

 

Cercetatorii au descoperit ca, la un anumit volum de apa, conductivitatea electrica a atins exact valoarea inregistrata pentru anomalie. „Raportat la greutate, am calculat ca aceasta contine apa in proportie de 8-10 la suta”, sustine Blundy.

 

Un volum urias

 

Corpul de magma Altiplano-Puna are un volum estimat de 500.000 de kilometri cubi, asa ca cercetatorii considera ca ar contine la fel de multa apa precum unele dintre cele mai mari lacuri cu apa dulce ale Terrei. „Este vorba de un volum cuprins undeva intre cel al Lacului Superior si cel al Lacului Huron”, a mai informat Blundy. „Asadar, vorbim de o cantitate uriasa de apa.”

 

Alte anomalii cu un grad similar de conductivitate neasteptata au fost descoperite sub alti vulcani, precum cei din Zona Vulcanica Taupo din Noua Zeelanda si Muntele St. Helen’s din Washington, care a inregistrat o eruptie spectaculoasa in 1980. Este foarte probabil ca si acestea sa fie indicii ale existentei unor rezervoare ascunse.

 

„Acest studiu scoate la iveala o noua trasatura a ciclului apelor de adancime, reamintindu-ne astfel cat de putine lucruri cunoastem despre traseul apei prin sistemele scoartei si mantalei terestre pe scala timpului geologic,” a declarat Steve Jacobsen, cercetator al Universitatii Evanston din Illinois, a carui echipa de cercetare descoperise in prealabil un rezervor de apa cu un volum de trei ori mai mare decat cel al Oceanului Planetar la o adancime de 700 de kilometri in mantaua Pamantului.

 

Asemenea descoperiri intaresc dovezile potrivit carora in interiorul Pamantului ar exista cantitati semnificative de apa, dintre care unele se speculeaza ca ar fi reprezentat chiar sursele oceanelor de astazi. S-ar putea ca apa care face planeta noastra locuibila sa fi existat deja in particulele de praf care au fuzionat la nasterea Terrei, ceea ce inseamna ca aceasta nu ar fi fost adusa ulterior de asteroizi sau comete purtatoare de gheata.

 

Dincolo de limite

 

Este imposibil sa extragem rezervele de apa nou-descoperite. „Apa este dizolvata in roci partial topite la temperaturi de 950-1000 °C, asa ca ne este inaccesibila noua”, a explicat Blundy.

 

In schimb, continutul ridicat de apa al magmei poate furniza explicatii cu privire la compozitia rocilor care alcatuiesc scoarta continentala. Atunci cand magma din manta, alcatuita in special din bazalt, se ridica pana la nivelul scoartei, apa imbogateste bazaltul cu siliciu si elimina magneziul, ducand astfel la nasterea formatiunilor de roci precum andezitul descoperit sub Muntii Anzi.

 

„Procesul care are loc sub vulcanul Uturuncu reprezinta un microcosmos al formarii scoartei continentale si implica mult mai multa apa decat s-a crezut initial, probabil chiar de doua ori mai multa,” a mai afirmat Blundy.

 

Apa se numara de asemenea printre elementele volatile dizolvate de magma care antreneaza eruptiile vulcanice, a explicat Blundy. „Atunci cand se dizolva la adancimi mai mici sub conditii de presiune mai scazuta, are loc un proces de efervescenta care culmineaza cu eruptii explozive.”

 

Pe viitor, o mai buna intelegere a modului in care apa declanseaza eruptii ii poate ajuta pe vulcanologi sa interpreteze mai bine activitatea seismica, ceea ce ar putea contribui chiar la producerea de predictii mai exacte. „Speram ca rezultatele noastre sa ne imbunatateasca abilitatea de interpretare a acestor semnale de instabilitate”, a incheiat Blundy.

 

Despre autor:

Petrut s-a alaturat echipei Secretele pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii despre o viata sanatoasa. Pe Petrut il puteti gasi pe facebook!

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE