"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Nu incape indoiala ca majoritatea oamenilor isi incep ziua cu o cafea si o tigara alaturi.

Reputatia pe care o are cafeaua de a fi un excitant, de a alunga somnul si oboseala a facut ca in special femeile, din toata lumea, sa abuzeze de aceasta bautura, recunoastem, foarte placuta.

consecintele cafelei si tigarilor

Incep de dimineata, pe nemancate, cu o ceasca de cafea, de fapt o cana (apropo: va mai amintiti de acel serviciu de cafea vechi, cu cesti micute, delicate si care nu erau umplute “ochi”?), ca si cum ar bea ceai si, de obicei, cu o tigara.

Nimeni nu se gandeste in acest moment de liniste, de relaxare, la iritatia zilnica a mucoaselor stomacale si intestinale.

PUBLICITATE

La serviciu, se mai bea o cafea, dupa-amiaza, ca siesta, inca una, daca faceti o vizita nu puteti refuza o alta, daca seara aveti de terminat o lucrare, vreti sa va dati puteri, mai sorbiti o cafea si…iata cum in palmares se aduna vreo 5, daca nu chiar 6.

Este foarte adevarat, cafeaua ridica tonusul, ne simtim mai bine, mai in forma. Iar daca suntem de o nervozitate excesiva, nu acuzam cafeaua, dam vina pe cu totul altceva (pe copii, sot…)

Este mai simplu si aveti la indemana medicamentele calmante, in general recomandate de o persoana neavizata, rareori de un medic, azi luati o pastila, maine doua, incercati si somnifere. Organismul se obisnuieste, mariti doza, ati devenit dependente, nu mai puteti trai fara ele.

Sunteti ori abatuta, ori nervoasa. Fata este crispata, se formeaza riduri, dormiti prost, agitat sau greu. Va sculati obosita, recurgeti la cafea si mariti doza de tigari. Apoi incepeti sa va mirati ca la varsta de 40 de ani aveti o piele de femeie batrana, ca suferiti de stomac, ficat etc.

Pielea fumatoarelor este uscata, deshidratata, cu o culoare bruna-galbuie, fara stralucire, brazdata de numeroase riduri fine. S-au studiat pe mii de persoane ridurile fumatorilor, constatandu-se la fumatori in varsta de 40-49 de ani riduri care nu se intalnesc la nefumatori cu 20-30 de ani mai mult.

Nicotina, vaso-constrictor, periferic, este responsabila de aceasta imbatranire prematura a pielei. Numarul ridurilor atribuite intoxicatiei tabacice este favorizat si de mimica fumatorului .

Pielea fumatorilor are un miros special, care se datoreaza eliminarii prin transpiratie a

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE