"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Exista tendinta sa se creada ca femeile se urasc intre ele si ca ar fi mult mai ranchiunoase, dupa un anume conflict, comparativ cu barbatii. Este vorba de un cliseu sau de o caracteristica biologica?

 

O echipa de cercetatori in biologie si psihologie de la Harvard a vizionat sute de videouri in care se prezentau competitii sportive, cu scopul de a observa cum gestioneaza barbatii si femeile o infrangere ori victorie, obtinute fie in box, tenis de camp, de masa, badminton…

 

femeile sunt mai ranchiunoase decat barbatii

 

 

Rezultatele au relevat ca in timp ce barbatii sunt mai agresivi si mai combativi in timpul unei partide, odata cu terminarea ei, rivalii isi strang mana, se bat usor pe umar, cu alte cuvinte fac pace mai usor cu acestia, spre deosebire de sexul opus.

PUBLICITATE

 

Pentru a explica fenomenul, cercetatorii de la Harvard au facut o paralela cu femelele cimpanzeu ale caror masculi pot sa se arate foarte violenti, mergand pana la uciderea unora dintre rivalii lor, ca apoi sa ajunga la reconciliere pentru binele comunitatii.

 

Este un comportament vital, pentru ca animalele au nevoie de forta unui grup sudat pentru a face fata predatorilor. Acest instinct de “mascul razboinic” se regaseste si la barbati. Ei au capacitatea sa gestioneaza mai bine conflictele.

 

Potrivit Joyce Benenson, profesor in cadrul Departamentului de biologie umana evolutiva, “barbatilor nu le place sa ramana in conflict pentru a fi siguri ca vor putea conta pe aliatii lor in cazul unui atac al grupului”.

 

Asadar, barbatii cultiva mai mult relatiile de prietenie, pe cand femeile, preocupate de educatia copiilor, de armonia din sanul familiei, evolueaza intr-un cerc mai restrans. Ele simt mai putin nevoia sa intretina relatii mai bune cu persoane din exterior (ar fi o atitudine logica daca tinem cont de distribuirea traditionala a rolurilor intr-un cuplu).

 

Credem sau nu, Joyce Benenson ne reaminteste totusi ca acest comportament feminin poate fi un mare dezavantaj in mediul profesional si ca ar fi de dorit sa se incerce evitarea oricarui tip de conflict la birou.

 

Studiile au demonstrat ca atunci cand femeile se afla in concurenta pentru ocuparea unui loc de munca, ies mult mai marcate de pe urma unei astfel de confruntari. “Este ceva de care orice departament de resurse umane ar trebui sa tinanseama, ca sa atenueze reactiile”, precizeaza Joyce Benenson.

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE