"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

Auzim tot timpul vorbindu-se despre sistemul nostru imunitar, fiecare dintre noi are o anumita reprezentare, dar stim cu adevarat ce este sau din ce este alcatuit? Si ce ne arata analizele medicale, de fapt?

Sistemul nostru imunitar nu este o structura fizica, ci un ansamblu de interactiuni care implica globulele albe, maduva spinarii, organele si vasele limfatice, celule si substante specializate, care sunt prezente atat in tesuturi cat si in sange.

ce trebuie sa faci pentru sistemul imunitar

Avem de-a face cu un sistem complex de celule si molecule, cu rolul de a proteja organismul impotriva agresorilor, de aceea este important sa intelegem cum functioneaza, pentru a vedea cat de important este rolul sau in mentinerea sanatatii.

Sistemul imunitar detecteaza agentii patogeni (bacterii, virusi, toxine, paraziti), ii distruge si memoreaza antigenul, pentru a putea reactiona prompt data viitoare cand il va intalni (foarte important!).

Avem imunitatea innascuta (cea de la nastere), care nu este insa la capacitate maxima de-a lungul vietii si imunitatea adaptativa – organismul invata sa se apere impotriva „invadatorilor” straini, numiti antigeni.

PUBLICITATE

Haideti sa vedem, concret, din ce este format sistemul imunitar:

1. Globulele albe – factori de baza in apararea organismului:

– Granulocite – cu rol de distrugere a bacteriilor;

– Linfocitele – responsabile de dezvoltarea imunitatii specifice;

– Monocitele – „gunoierii” organismului, acestea „digera” particulele straine.

2. Sistemul limfatic – are rolul de a curata in permanenta organismul la nivel celular, de a elimina toxinele si orice alte elemente daunatoare din tesuturi. Este format din organe – splina, timus, nodulii limfatici si amigdale) si limfa, care circula prin vasele limfatice.

3. Splina – filtreaza sangele si elimina celulele rosii care trebuie inlocuite. Persoanele a caror splina a fost scoasa sunt predispuse la boli, pentru ca aceste functii importante nu mai sunt indeplinite.

4. Celulele T – populeaza splina si secreta asa numitele citokine – interleukina 1 si 2, interferon, celulele B, care produc anticorpi si sunt esentiale pentru supravietuire.

5. Maduva osoasa – produce noi globule albe, care, la randul lor, sunt alcatuite din celule stem.

6. Celulele stem sunt celule embrionare, care au capacitatea de a se maturiza in orice tip de celula. Astfel, unele globule albe parasesc maduva osoasa si se maturizeaza in alta parte a organismului, in timp ce restul celulelor se maturizeaza

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE