"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

 

Dezastrul nuclear a contaminat cel mai mare ocean al lumii in decurs de numai cinci ani, iar zilnic se scurg in continuare 300 de tone de deseuri radioactive in apele acestuia.

 

Care a fost cel mai periculos dezastru nuclear din istorie? Majoritatea sustin ca dezastrul nuclear de la Cernobil din Ucraina a fost cel mai rau, dar se insala…..

 

radiatiile de la fukushima au infestat oceanul pacific

 

 

In 2011, un cutremur considerat o replica a cutremurului din Chile din 2010 a creat un tsunami care a provocat o topire a miezului nuclear al centralei nucleare TEPCO din Fukushima, Japonia. Trei reactoare nucleare au cedat, declansand apoi cea mai mare scurgere de radiatii in apele oceanice din istorie. In urmatoarele trei luni de la accident, chimicale radioactive s-au scurs in Oceanul Pacific, unele dintre ele in cantitati chiar mai mari decat la accidentul de la Cernobil.

 

Totusi, cifrele s-ar putea sa fie cu mult mai mari decat cele estimate de oficialii niponi, deoarece multe dintre estimarile facute de ei au fost contrazise de rezultatele cercetarilor din anii recenti. De parca n-ar fi fost de ajuns, Fukushima continua sa emita zilnic in Oceanul Pacific cate 300 de tone de deseuri radioactive. Si lucrurile nu se vor schimba prea curand, avand in vedere ca scurgerea nu poate fi inchisa, fiind inaccesibila atat oamenilor cat si robotilor din cauza temperaturilor foarte ridicate.

 

 

Nu mai este deci o surpriza faptul ca Fukushima a reusit sa contamineze intregul Ocean Pacific in numai cinci ani. Desi este considerat cel mai grav dezastru ecologic din istorie, rar este adus in discutie de catre politicieni, cercetatori sau mass-media. Interesant de observat este ca TEPCO este o filiala a companiei-mamut General Electric (cunoscuta si sub numele GE), care detine o influenta foarte mare asupra corporatiilor mediatice si a politicienilor.

PUBLICITATE

 

Oare asa se explica mediatizarea restransa asupra incidentului de la Fukushima din ultimii cinci ani? Exista dovezi care indica si ca GE cunostea de zeci de ani starea precara a reactoarelor de la Fukushima, si totusi nu a luat niciun fel de masuri. Aceasta lipsa de reactie i-a determinat pe 1400 de cetateni japonezi sa ii dea in judecata pe cei de la GE pentru rolul jucat in dezastrul nuclear de la Fukushima.

 

 

Chiar daca radiatiile emise nu sunt vizibile, anumite parti ale coastei vestice a Americii de Nord resimt din plin efectele dezastrului de ani de zile. La scurt timp dupa Fukushima, pestilor din apele canadiene au inceput sa le sangereze branhiile, gurile si ochii. Aceasta „boala” a fost insa ignorata complet de guvern, cu toate ca a decimat populatii intregi de pesti autohtoni, printre care si heringul din zona Pacificului de Nord. In vestul Canadei, o serie de cercetatori independenti au masurat o crestere cu 300% a nivelului de radiatii. Potrivit acestora, cantitatea de radiatii emise in Oceanul Pacific creste de la an la an. De ce continua oare mass-media sa ignore aceste probleme? Poate si pentru faptul ca guvernul canadian si guvernul SUA au interzis discutiile publice pe tema Fukushima pentru „a nu crea panica”.

 

In zona de sus a statului Oregon, SUA, stelele-de-mare au inceput sa-si piarda membrele sau chiar s-au dezintegrat complet atunci cand valul de radiatii de la Fukushima a lovit coasta in 2013. In prezent, vietatile marine mor pe capete, periclitand intregul ecosistem oceanic al regiunii. Totusi, oficialii guvernamentali sustin ca nu Fukushima ar fi responsabila pentru acest efect, desi cantitatea de radiatii din tonul de Oregon s-a triplat dupa accidentul nuclear. In 2014, radiatiile din zona plajelor Californiei au crescut cu 500 la suta. Raspunsul oficialilor guvernamentali a fost ca radiatia provine dintr-o sursa „necunoscuta” si ca nu reprezinta un motiv de ingrijorare real.

 

 

Si totusi, iata ca impactul dezastrului de la Fukushima se rasfrange si in afara coastelor de vest si de nord ale Americii. Cercetatorii sustin in prezent ca Oceanul Pacific este deja radioactiv, ba chiar de 5 pana la 10 ori mai radioactiv decat imediat dupa aruncarea bombelor nucleare in apele sale de catre guvernul SUA in timpul si in perioada de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Daca nu incepem sa vorbim mai mult despre Fukushima, s-ar putea sa avem cu totii surprize neplacute mai devreme sau mai tarziu.

 

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...