"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Vazand facebook-ul invadat de flori de toate neamurile si aducandu-mi aminte de o fosta eleva care venea in fiecare an, la scoala, cu un ghiveci cu flori pentru ornarea clasei, o craciunita de exemplu, foarte bogata si plina de prospetime, am gandit sa abordez problematica.

iata ce se intampla daca pui acid boric in glastra cu flori

Intreband-o cum reuseste sa mentina florile intr-o stare naturala deosebita, mi-a raspuns ca, atunci cand le ingrijeste, vorbeste zilnic cu ele, ca si cum ar fi niste fiinte.

Inteleapta eleva mea, parca ar fi citat din Omraam Mikhael Aivanhov, cel care afirma: “Florile sunt fiinte vii cu care poti intra in relatie (…). Daca stii cum sa le privesti, sa te atasezi de ele, intri in contact cu fortele naturii”.

Desi Jules Renard sustine ca este o crima sa tii o pasare in colivie si ca tot crima considera gestul prin care desprindem o floare de pe tulpina ei, noi obisnuim sa facem lucrul acesta.

Sa le rupem din gradina, sa le cumparam de la florarese, fiindca, asezate cu gust intr-un vas cu apa, pe biroul de lucru, pe masa din sufragerie sau oriunde pe un suport, cream o ambianta placuta.

PUBLICITATE

Considerandu-le la randu-mi fiinte vii, este necesar sa vorbim si despre sanatatea florilor din casa. Desigur, daca dorim ca acestea sa-si pastreze prospetimea timp cat mai indelungat.

Sfaturi pentru prelungirea duratei florilor din glastra

In cartea “Ghidul gradinarului amator” (vol.IV), St. Balanescu si N.Lupsa (ingineri), printre altele, ne spun ca viata florilor culese special pentru o glastra depinde in primul rand de momentul si felul cum s-a facut recoltarea lor, tinand cont si de genul de flori.

Unele flori se recolteaza cand sunt bine desfacute (ochiul boului, crizantemele, dalia, carciumaresele, margaretele). Altele trebuie taiate mai inainte, atunci cand se deschide prima floare din tija florala (gladiole, crini, zambile, narcise) sau chiar in faza de boboc (stanjenelul, macii, bujorul, allele).

Apoi:

– taierea bazei tijei florale se face oblic si este bine ca aceasta operatiune sa se faca sub apa (cand se introduce in vas), mai ales la trandafir, liliac si dalia;

– apa sa fie improspatata zilnic;

– la florile cu tija lemnoasa (liliac, trandafiri, crizanteme, bujori), e bine ca aceasta sa se despice putin la baza pe o lungime de

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...