"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Maya

 

Ciclul menstrual nu este intotdeauna constant, iar modificarile usoare nu sunt neaparat un motiv de ingrijorare. Acestea pot fi declansate sau influentate de numerosi factori, printre care si stresul, calatoriile lungi, infectiile virale si anumite medicamente. Exista insa si anumite simptome care nu trebuie niciodata ignorate!

 

nu trebuie sa ignori problemele menstruale

 

 

Intarzierile mari ale ciclului menstrual sau scurtarea perioadei dintre cicluri

 

Majoritatea femeilor isi cunosc cu exactitate data venirii ciclului. Desi in mod ideal durata de timp dintre cicluri este de 28 de zile, exista si tipare individuale diferite care sunt considerate normale.

 

Pauzele dintre cicluri cuprinse intre 21 si 45 de zile sunt considerate normale si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Daca ciclul revine in schimb dupa numai 20 de zile, sau pauza dintre mense este mai mare de 45 de zile, se recomanda sa mergi neaparat la un consult ginecologic.

 

O cauza majora a modificarilor ciclului menstrual o reprezinta stresul. Stresul accentuat determina o scadere abrupta a nivelurilor hormonale, fapt care se rasfrange in mod direct asupra ciclului menstrual.

 

Reaparitia constanta a problemelor menstruale se poate datora insa si bolilor tiroidiene.

 

Dureri si crampe severe

 

Este normal ca ciclul menstrual sa fie insotit de dureri, care se datoreaza modificarilor hormonale, cu conditia ca acestea sa nu fie foarte accentuate. Durerile pronuntate, insa, nu sunt normale si trebuie investigate in amanunt.

PUBLICITATE

 

Studiile stiintifice au constatat ca femeile care sufera de mense foarte intense au niveluri mai crescute ale prostaglandinelor la nivelul membranei uterine, ceea ce determina o contractie mai puternica a muschilor si a vaselor sanguine.

 

Durerile si crampele menstruale acute pot fi cauzate si de endometrioza, inflamatia ovarelor, ingustarea canaliculilor, fibroamele uterine si chisturile ovariene de dimensiuni mari.

 

Sangerarile menstruale abundente

 

Nu numai durata ciclului, ci si volumul sangerarilor difera substantial de la o persoana la alta.

 

Sangerarea normala este masurata incepand cu ziua a 2-a si pana in ziua a 7-a a ciclului menstrual, iar volumul zilnic al ciclului nu trebuie sa fie mai mare decat capacitatea de absorbtie a 3 pana la 6 absorbante obisnuite.

 

Daca menstruatia devine prea abundenta ca sa fie controlata cu absorbante igienice (peste 2300 de ml zilnic), trebuie neaparat sa te supui unui examen ginecologic.

 

Aceasta tulburare poate fi cauzata de sindromul de ovare polichistice, adenomioza si polipi, precum si de alte boli precum cancerul cervical sau tumorile care secreta estrogeni.

 

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE