"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Venitul de 30.000 de euro la hectar pe care il promite cultura de Paulownia a facut ca acest copac sa devina o adevarata vedeta cand vine vorba despre infiintarea unei noi afaceri in agricultura.

de ce este bine sa plantam copaci

Agrointeligenta si-a propus sa afle cum se poate obtine acest castig
frumos cultivand Paulownia in Romania asa ca a stat de vorba cu romanul
care a infiintat prima plantatie la noi in tara si care anul acesta va
face prima recolta de lemn de la aceasta cultura.

In 2011, Paul Basoc a infiintat la Bistrita prima afacere cu Paulownia din Romania. ”Pot sa spun ca am adus Paulownia la noi in tara ca si cultura agricola, ca si planta energetica. Aceasta specie exista la noi inca din 1973, insa doar cu intrebuintari ornamentale, nicidecum pentru productia de biomasa sau cherestea”, explica proprietarul afacerii Paulownia Online.

PUBLICITATE

El recunoaste ca notorietatea plantei a fost cel mai mare dusman al plantatiilor de Paulownia in Romania. ”Eu vazusem deja exploatatii mari in Germania, Ungaria sau in Spania – tara cu cele mai mari suprafate din UE. La noi lumea a fost mai reticenta la inceput. E de inteles: exista 28 de soiuri de Paulownia, iar cele care existau la noi nu se pretau la exploatatii agricole pe suprafete extinse”, explica Basoc. De altfel, bistriteanul si-a infiintat propria pepiniera cu laborator si, in functie de zona in care se infiinteaza plantatia, comercializeaza soiul care se preteaza la conditiile de acolo. ”Aceasta este cea mai mare greseala pe care multi au facut-o. Au cumparat material saditor la intamplare, fara a lua in calcul specificitatea pozitionarii suprafetei pe care se face plantarea”, explica antreprenorul care a infiintat deja peste 800 de hectare de Paulownia in toata Romania. Cea mai mare suprafata – 50 de hectare este acum in lucru, secondata de investitia facuta la o ferma aradeana unde a executat plantarea pe 22 de hectare.

Ce soiuri ”merg” in Romania

”In tara noastra se adapteaza cel mai bine din punct de vedere climatic si al solului urmatoarele specii: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong si Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei”, este recomandarea specialistului. O alta recomandare este legata de pH-ul solului unde se face plantarea si care trebuie sa fie intre 4,5 si 7.

Materialul saditor –

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!