"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

Lobii urechilor au o suprafata mica iar culoarea si forma sunt asemanatoare, cu mici modificari de la persoana la persoana. Unii oameni au insa o cuta, care imparte lobul in doua, numita si „Semnul lui Frank”.
Acesta este numele persoanei, care a observat prima oara cuta de la nivelul lobului.

inima ta poate fi in pericol daca ai asta pe lobul urechii

In anul 1973, Sanford Frank a redactat o scrisoare catre the New England Journal of Medicine, in care explica faptul ca, in urma rezultatelor cercetarilor sale, exista o posibila legatura intre acea cuta si bolile cardiace.

Cuta si bolile cardiace

Mai tarziu, s-au realizat foarte multe studii pe aceasta tema si majoritatea veneau in intampinarea teoriei lui lui Frank. Totusi, niciun studiu nu putea explica de ce exista aceasta legatura intre cele doua elemente.

O teorie presupunea faptul ca, lipsa circulatiei sanguine din zona lobului poate duce la formarea acelei cute si probabil exista un blocaj in organism.

O alta teorie spune ca lipsa elastanului si colagenului din zona urechilor poate indica o disfunctie a arterelor coronariene. Arterele coronariene se termina in zona urechilor, ceea ce indica faptul ca problemele vasculare din aceasta zona sunt strans legate de disfunctiile vasculare ce stau la baza arterelor coronariene.

PUBLICITATE

Alte teorii

Conform unui studiu din Japonia, o cuta diagonala in zona lobului urechii este rezultatul scurtarii celulelor telomere, acestea fiind responsabile cu protejarea ADN-ului. Studiul a concluzionat „acesta poate fi un marcar indirect in randul pacientilor cu risc”.


Un simptom notabil

Chiar daca nu exista alte simptome, o cuta vizibila, in zona lobului urechii poate sta in spatele unei probleme cardiace. Intr-un studiu publicat in anul 2014, un barbat cu hipertensiune, ce nu prezenta alte simptome cu exceptia semnului lui Frank, a mers la un control de rutina. In urma analizelor, a descoperit faptul ca artera coronariana stanga era blocata in proportie de 80% iar cea dreapta in proportie de 90%, prezentand cute pe ambii lobi. Pacientul a suferit o interventie chirurgicala iar in momentul de fata se simte bine.

Alti factori

Pe langa semnul lui Frank, cuta din zona lobului poate avea si insemnatate regionala sau culturala.

Intr-un studiu realizat

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE