"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

“La 20-50 sau 100 de ani, daca nu doriti nimic, daca nu credeti in ceva, daca nu sperati nimic, daca sunteti dezgustata de orice initiativa inainte de a incepe, daca dupa ce ati inceput va descurajati la prima dificultate, aveti varsta zero”( Marcelle Auclair, “Catre o batranete fericita”)

asa imbatranim frumos

“Doar prostii”, afirma Cicero, “se lamenteaza ca imbatranesc. Fiecare varsta isi are virtutile si placerile sale. Trebuie sa invatam arta imbatranirii, daca vrem sa avansam in viata fara amaraciune ori regrete”.

Plecand de la cele doua celebre citate, am gasit ca-i nimerit sa jalonam mai limpede cum am putea sa ramanem mereu tineri, sa nu ni se para ca batranetea este penibila. Cred ca ar trebui sa o pregatim cu metoda si luciditate.

PUBLICITATE

Nu neg ca experienta avuta, nivelul de pregatire, mai mult sau mai putin avansat la care ma aflu, mi-ar fi de folos ca sa nu fiu nevoita sa va prezint ce spun altii despre arta de a imbatrani frumos.

Nu o voi face, fiindca randurile de mai se pliaza, daca nu toate, macar trei sferturi dintre ele, pe propria mea analiza/judecata.

Astfel incat, voi lasa sa curga indrumarile Olgai Tudori, de care v-am pomenit in alte articole, ori de cate ori a fost nevoie sa abordez teme legate de diferite probleme intampinate zilnic in preocuparile noastre pentru imbunatatirea si infrumusetarea vietii.

“A imbatrani fumos este o arta este o mare calitate. Este un fapt care depinde numai de noi”, spune Olga Tudori, numai daca:

– nu vom considera batranetea sinonima cu bolile nevindecabile;

– nu ne resemnam, spunand la orice neplacere- este varsta;

– orice se poate vindeca, cu ingrijiri competente si vointa;

– continuam sa fim interesati de orice este nou;

– avem rabdare sa incepem un lucru fara sa gandim ca nu vom avea timp sa-l terminam;

– evitam sa ne plangem si sa bombanim in permanenta;

– vom fi generosi si intelegatori in general si cu tinerii in special;

– nu ne vom gandi la trecut cu regret, ci ca la o sursa de intelepciune;

– ne vom purta cu ceilalti gandandu-ne mereu ca nimeni nu este vinovat de faptul ca imbatranim;

– vom incerca sa ne invingem pornirile despotice, care ii fac pe cei in varsta sa nu fie iubiti, ceea

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE